Dominanciára tör a Vodafone Katarban

Vágólapra másolva!
Folytatja terjeszkedését a nemzetközi piacokon a Vodafone, legújabb célkitűzése, hogy Katarban 40 százalékra emelje piaci részesedését egy évtizeden belül. A júliusban alapított katari leányvállalatának (Vodafone Qatar) részvényei az első tőzsdei napon 30 százalékkal emelkedtek.
Vágólapra másolva!

A katari állam az utolsó az Öböl-menti országok közül, ahol a megnyitották a telekommunikációs piacot a verseny előtt. A kormányzat a verseny növekedésétől a gazdaság fejlődését várja és valószínűleg a hazai Qatar Telecom vállalatot is ösztönözni fogja az új rivális. Ehhez a szomszédos országok adtak példát, ahol az egykor csak otthon dolgozó cégek (Emirates Telecommunications, Saudi Telecom, stb.) mára nemzetközivé váltak.

A Vodafone helyi vezérigazgatója Grahame Maher eddig elégedett vállalata tevékenységével és úgy gondolja a Katarban élő vagy ideiglenes megtelepedő külföldiek ideális keresletet biztosítanak.

A tőzsdére lépés 928 millió dollárt hozott a cégnek, de megfigyelők szerint még eltart egy ideig míg a Vodafone a Qatar Telecom után eredhet és valóban fenyegetheti pozícióit.

A Vodafone befektetése a térségbe nem meglepő, Katarban a GDP növekedést ebben az évben 11 százalékosra várják. Ezenkívül a Vodafonenak már van tapasztalata a feltörekvő és fejlődő piacokon is, megjelent már olyan országokban is, mint India, Törökország, és Ghána.