Varsó is a héten dönt a kamatról

Vágólapra másolva!
A héten a régión belül nem csak Magyarországon döntenek a jegybanki alapkamatról, hanem Lengyelországban is. A döntésüket szerdán nyilvánosságra hozó lengyelek az elemzők előzetes várakozásai alapján nem változtatnak a 3,5 százalékos alapkamaton, ami előző novemberben még 2,25 százalékkal volt magasabb.
Vágólapra másolva!

Eredetileg a gazdaság visszaesésétől való félelem motiválta a lengyel kamatvágást, ami annyira jól sikerült (még a lengyelek meglepetésére is), hogy a hazai össztermék az első negyedévben 0,8 százalékkal növekedett. Ezt a növekedési ütemet várják a statisztikusok a következő negyedévben is, és az ipari értékesítési adatok is jobbnak bizonyultak a vártaknál.

"Lengyelországnak komoly esélye van rá, hogy pozitív növekedést érjen el idén és boldogok vagyunk, hogy az adatok jobbak, mint, ahogy gondoltuk" - nyilatkozta Zbigniew Hockuba lengyel döntéshozó a Bloombergnek.

A kedvező gazdasági teljesítmény miatt elemzők és megkérdezett politikusok is szinte valószínűtlennek tartják a kamatcsökkentést. A legtöbben úgy nyilatkoztak, hogy a 3,5 százalékos szint ideális, és csak néhányan tették hozzá, hogy mélyebb elemzések után esetleg még egy apró csökkentés kell majd, de semmiképpen sem korábban az őszi időszaknál.