Válsághíradó: lusta forint, süllyedő piacok, újabb botrány Amerikában

Vágólapra másolva!
Kedden a forint szűk sávban mozgott, a nemzetközi és a magyar tőzsdéken pedig a pesszimizmus volt az úr. Amerikában újabb piramisjátékra bukkantak a hatóságok, és egy szoftverlopásra is fény derült. Szerdán a kezdődő nemzetközi gyorsjelentési szezon és a G8-ba tartozó országok csúcstalálkozója befolyásolhatja a piacokat.
Vágólapra másolva!

Magyarországon nem hoznak nyilvánosságra fontos makroadatot szerdán, így elsősorban a külföldi események mozgathatják majd a piacokat.

Sok piaci szereplő számára a legfontosabb esemény, hogy elindul a nemzetközi gyorsjelentési szezon, amit hagyományosan az alumíniumipari óriásvállalat, az Alcoa második negyedéves - várhatóan az amerikai piaczárás után megjelenő - beszámolója nyit meg.

Szerdán kezdődik G8 csúcstalálkozó, amelyen a világ hét legfejlettebb országának és Oroszország képviselői vitatják meg a legfontosabb gazdasági kérdéseket. A találkozón a válságkezelő intézkedések lesznek a fókuszban, szó lesz a kilábaláshoz szükséges lépésekről, valamint várhatóan tárgyalni fognak a dollár világgazdaságban betöltött szerepéről is.

Újabb botrány Amerikában, rossz hangulat a piacokon

Kedden pesszimista hangulatban folyt a kereskedés a Wall Streeten.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 99,94 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 14 768,52 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 11,2 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.

A forint mozgása a devizapiacon teljesen iránytalan volt kedden, az euró jegyzése 272 és 274,50 forint között ingadozott.

Amerikában megvan az újabb botrány, ismét piramisjáték miatt került a hírekbe három ember és vizsgálat alá a cégük, a magyarországi Providentre csak nevében hasonlító, Provident Royaltiest (PR). A feltételezett kár összege eltörpül például Allen Stanford korábbi ügyködése mellett, de így is 7700 embert rövidítettek meg.

A válság egyik járulékos hatása, hogy szinte lehetetlenné vált megjósolni a tőke áramlásának irányát vagy mértékét. A gyenge hitelfelvételi lehetőségekkel párosulva ez a fejlemény a csődeljárások megugrásához vezethet a jövőben.

Borúlátó előrejelzés a Coface-tól

Pesszimista előrejelzést tett közzé a világ vezető exporthitel-biztosítója. A Coface szerint a világgazdaság csak lassan kap erőre, várhatóan L-alakú lesz a recesszió. Magyarországon sem várható gyors fellendülés, részben a költségvetés helyzete és a magas alapkamat miatt.

A közfoglalkoztatás önmagában nem oldja meg egymillió ember problémáját, a rendszer akkor lesz igazán hatékony, ha minél több szálon kapcsolódik a gazdaság munkaerőigényéhez - mondta Szűcs Erika, az Út a munkához program miniszteri megbízottja Szécsényben. Hozzátette, ma Magyarországon közel egymillió munkaképes korú ember van, akik "többé-kevésbé munkaképesek is, és mégis szociális jövedelemből élnek".

Míg a 2008 márciusát követő egy évben átlagosan 2 százalék alatti volt az [origo]-flotta autóinak árnövekedése, addig az idén négy hónap leforgása alatt átlagban több mint 8 százalékkal drágult az általunk kiválasztott hat modell. A forgalmazók az áfateher növekedését nem nyelik le, azt ugyanakkor tagadják, hogy készlethiány miatt a korábbinál többet kellene várni a kocsikra.

Szoftverlopás a tengerentúlon

Az amerikai hatóságok letartóztatták a Goldman Sachs befektetési bank egykori vezető alkalmazottját a hétvégén. A gyanú szerint az orosz születésű, de amerikai állampolgársággal is rendelkező Szergej Alejnyikov júniusban ellopta a bank kereskedési szoftverét és egy németországi szerverre feltöltötte azt - írja a Financial Times.

A román gazdaság akár 6 százalékkal is zsugorodhat idén, a költségvetési hiány pedig meghaladhatja a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) megállapodott szintet a bukaresti kormány gazdasági minisztere szerint. A kormányfő tárgyalna a hiány növeléséről, és garantálná, hogy ne plazmatévékre menjen a pénz.