Válsághíradó: esés Budapesten, megtorpanó forint, vonzóbb Magyarország, száguldó Apple

Vágólapra másolva!
Szerdán a korábbi napokkal ellentétben kedvezőtlen hangulat alakult ki a budapesti börzén, ezért a BUX több mint 2 százalékos bukott. A tőzsdét jellemző borúlátás a forintnak sem tett jót. Amerikában felemás volt a helyzet, a technológiai ágazat indexét az Apple segítette pluszba, de a DJIA csökkent. A szerdai kereskedési napon kiderült, hogy a befektetők kevésbé tartják kockázatosnak Magyarországot, Bajnai Gordon pedig egy rádióműsorban elmondta, ha kell, az év során átírják a büdzsét.
Vágólapra másolva!

Magyarországon nem jelenik meg fontosabb makroadat, a belföldi események közül az Államadósság Kezelő Központ soron következő akcióját lehet kiemelni.

Külföldön a legfrissebb gyorsjelentések okozhatnak izgalmakat. Az autóiparban érdekelt cégek részvénypiaci teljesítményét a Ford beszámolója határozhatja meg, a bankszektornak két pénzügyi óriás, a svájci Credit Suisse és az tengerentúli American Express számai adhatnak irányt, a technológiai ágazatban pedig a redmondi szoftveróriás, a Microsoft jelentésére figyelnek majd a befektetők.

A makronaptár szerint Japán nyitja a sort csütörtökön a legújabb külkereskedelmi mérleggel, később az eurózóna folyó fizetési mérlegének májusi alakulásáról szóló jelentést közlik, az Egyesült Királyságban pedig a kiskereskedelem aktuális adatai mellett az elfogadott jelzáloghitel-kérelmek számáról ad felvilágosítást az illetékes hivatal.

Az Egyesült Államokban a csütörtökön szokásos munkaerő-piaci adatok látnak napvilágot, amelyből megtudhatjuk, hogyan változott a munkanélküli segélyt igénylők száma a múlt héten, az amerikai ingatlanpiacról pedig a használt lakások júniusi forgalmát tükröző statisztika érkezik.

Esett a BUX, gyengült a DJIA, erősödött a Nasdaq

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 343,42 pontos, 2,09 százalékos csökkenéssel, 16 091,15 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 15,5 milliárd forint volt, a vezető részvények mindegyike gyengült az előző napi záráshoz képest.

Az előző hét kereskedési napon rendre erősödő Dow Jones Industrial Average (DJIA) szerdán gyengült, míg a technológiai ágazat mutatója, a Nasdaq - részben az Apple szárnyalása miatt - zsínórban 11. napot zárta erősödéssel.

Megtorpant a forint erősödése: az eurót szerdán délután négy órakor 271,79 forinton jegyezték, a reggel kilenc órai 271,23 forinttal és a kedd délutáni 270,84 forinttal szemben. A korábbi árfolyam-emelkedésnek részben Ben Bernanke vetett gátat, az amerikai jegybankelnök a képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottságának keddi meghallgatásán lehűtötte a gazdasági fellendülésbe vetett túlzott reményeket. A Morgan Stanley pénzintézet és az AMD chipgyártó várakozások alatti eredménye láttán aztán megtorpant a tőzsdeindexek napok óta tartó javulása is, ami szintén nem segítette a forintot.

Többhavi mélypontokra süllyedt a közép-kelet-európai EU-országok - köztük Magyarország - határidős szuverén törlesztésbiztosítási ügyleteinek (CDS) árazása a szerdai londoni kereskedésben, jelezve a térségi adósságtörlesztési kilátások folyamatosan tovább javuló piaci megítélését, valamint - Magyarország esetében - valószínűleg a befektetői helyezkedést a jegybanki kamatcsökkentési ciklus jövő hét elejére várt újrakezdése előtt.

Padlón a papucsgyártó, több mint ezer embert tesz utcára a Siemens

Nagy bajban van a világ egyik legismertebb papucskészítője, az utóbbi hét évben 100 millió pár lábbelit eladó amerikai Crocs. A cég ugyan cáfolja, de a társaság egyes vélemények szerint nagyon közel van ahhoz, hogy csődvédelmet kérjen.

Átlagosan 52 brit kocsma húzza le a rolót hetente a válság miatt. Tavaly összesen 24 000 ember veszítette el az állását a pubbezárások miatt, az utóbbi fél évben pedig hetente 39-en maradtak munka nélkül.

A német Siemens AG több mint 1400 munkahely megszüntetését tervezi a költségek csökkentése és a profitcélok teljesítése érdekében - adta hírül a Bloomberg.

Öt évbe telik a jelenlegi súlyos recesszió után, mire a britek életszínvonala eléri a tavalyit, áll egy vezető londoni gazdaságelemző cég szerdai előrejelzésében, amely szerint a hatalmasra duzzadó államadósság törlesztési terhe ugyanezen idő alatt csaknem megkétszereződnek.

Bajnai: Ha kell átírják a büdzsét

Bajnai Gordon miniszterelnök egy szerdai rádióműsorban elmonndta: most úgy látja, nincs szükség évközi beavatkozásra, de naponta, hetente elemzik a folyamatokat, így például a munkanélküliség, illetve az adóbevételek alakulását. Ha kell, a kormány beavatkozik a folyamatokba, év közben korrigálja a költségvetést.

Megjelenik csütörtökön az a kormányrendelet, amely a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF) teljes fogyasztóvédelmi jogkörrel látja el - közölte Szollár Domokos kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatóján. A rendeletben szerepel majd az is, hogy a felügyelet lehetőséget adhat a bankoknak, hogy a hitelszerződéseket kedvező feltételek esetén módosítsák.

Összességében az APEH által kezelt államháztartási bevételek az előirányzatokat, illetve a tavalyi első félévben elértet megközelítve teljesültek. Az elmaradásban már a gazdasági visszaesés hatásai jelentkeznek. A hivatal hatósági eszközeinek alkalmazásakor is - elsősorban a szankciók megállapításakor és a fizetési könnyítési kérelmek elbírálásánál - mérlegel, és méltányosan jár el a gazdasági visszaesés következményei miatt.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) fellépése nyomán a Raiffeisen Bank vállalta, hogy kártalanítja azon ügyfeleit, akik egyoldalú szerződésmódosítása miatt a korábbinál magasabb díjért fizethették vissza a bank felé fennálló tartozásaikat.