Válsághíradó: csekély forintgyengülés, padlóra küldött olajár, szövetkező óriások

Vágólapra másolva!
A KSH a részletes külkeradatokkal jelentkezik csütörtökön, külföldön nagy nemzetközi cégek cég gyorsjelentései és makroadatok tartják majd izgalomban a befektetőket. Szerdán gyengült a forint, jó hajrával minimális pluszt hozott össze a BUX, az olajár hónapok óta nem látott esést produkált, a New York-i indexek pedig lejjebb csúsztak. 
Vágólapra másolva!

Csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal a részletes külkereskedelmi adatokat publikálja. A korábban közzétett, előzetes adat alapján májusban a kivitel értéke 1318 (4649 millió euró), a behozatalé 1186 milliárd forintra rúgott. Így a külkereskedelmi mérleg májusban 132 milliárd forint többletet mutatott, ez a 142 milliárdos javulást jelentett az előző év azonos időszakához képest.

A nemzetközi piacokon a gyorsjelentési szezon újabb állomása érdemel figyelmet, csütörtökön hozza nyilvánosságra legfrissebb beszámolóját többek között a Volkswagen, a másik nagy európai autógyártó, a francia Renault, a Magyarország mellett a régióban is komoly pozíciókkal rendelkező osztrák pénzintézet, az Erste Bank, illetve a olajiparban tevékenykedő Royal Dutch Shell.

Az európai makrohírek közül az eurózónából érkező gazdasági bizalmi index mellett a legújabb munkanélküliségi ráta megjelenése emelhető ki. Az Egyesült Államokban a rendszerint csütörtökön megjelenő statisztika színesíti a kínálatot, ebből kiderül majd, hogy a múlt héten hány ember igényelt első alkalommal munkanélküli segélyt.

Értékvesztés a forintpiacon, zuhanás az olaj piacán

Aránylag jó forgalom mellett valamelyest gyengült a forint, délután öt után 269,2 volt az euró árfolyama, bár nap közben 270,6-ig is elment a kurzus. A befektetők inkább a lengyel zloty felé fordultak.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,04 százalékkal 16 487,90 pontra emelkedett, gyakorlatilag stagnált. A részvénypiac forgalma 20,3 milliárd forint volt, a vezető részvények a gyengülő gyógyszerpapírok kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

A 30 vezető iparvállalat részvényeit tömörítő Dow Jones Industrial Average 0,3 százalékkal 9070,72 pontra gyengült, a technológiai részvények mozgását jelző Nasdaq pedig 0,4 százalékkal 1967,76 pontra hanyatlott.

Több mint három dollárral gyengült a kőolaj ára Londonban és New Yorkban szerdán arra a hivatalos adatra, hogy a múlt héten a várt csökkenés helyett jelentősen nőtt az amerikai olajtartalék. Százalékban mérve legutóbb hat hónapja volt hasonló mértékű árcsökkenés a piacon.

Régiós programot indít az EBRD

Több százmillió euróval segíti a közép-kelet-európai vállalati hitelezést az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a francia Société Générale bankcsoport szerdán Londonban bejelentett közös hitelprogramja.

Ha nem fizetjük a lakáshitelünket, akkor idővel fel kell arra készülnünk, hogy bekopogtathatnak az ajtónkon a végrehajtók. Nem mindegy tehát, hol és milyen kölcsönt vettünk fel: sima jelzáloghitelek esetében több az idő a pénzügyi helyzetünk rendezésére, az opciós szerződéseknél azonban lehet, hogy csak 60 napunk van új lakhelyet keresni. A tapasztalatok szerint nem csak a lakásunkra, hanem az ingóságainkra is érdemes figyelnünk, és jó ha nem felejtjük el, hogy kilakoltatni csak a bírósági végrehajtónak van joga.

Az év második negyedévében a 15-74 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 797 ezer, a munkanélkülieké 402 ezer fő volt, ami - az előzetes, 9,8 százalékos várakozással szemben - 9,6 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett.

Madoff csodálkozik

Az amerikai gazdasági visszaesés üteme lassult, illetve stabilizálódott a július 20-án zárult közel egy hónapos időszakban - derül ki az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed 12 körzeti tagbankjának összesített jelentéséből.

Felidézve a történteket saját magát lepte meg a legjobban, hogy ilyen sokáig kitartott a befektetői csalása és nem bukott le hamarabb a történelem legnagyobb, 65 milliárd dolláros, piramisjátékával - nyilatkozta Bernard Madoff a börtönbe való bevonulása utáni első interjújában.

Eddig kevesen használták ki Romániában a nyárra is érvényes roncsautó programot. Az autókereskedők arra számítanak, hogy a program szeptember elseje és december 11-e közötti, harmadik szakaszában jelentősen emelkedni fognak az eladások.

Sikeresen megegyeztek a Microsoft és a Yahoo vezetői, és egyesítik az online keresési és hirdetési szolgáltatásaikat, hogy fel tudják venni a versenyt a Google szolgáltatásaival szemben. A Google eddig az amerikai internetes kereső piac 65 százalékát birtokolta, a Microsoft a 8,4 százalékát, míg a Yahoo a 19,6 százalékát.

A második negyedévben 1,06 milliárd eurós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a német Daimler autógyár. A Mercedeseket készítő vállalat a rendkívüli tételekkel magyarázza a mínuszt. A bejelentés után a cég részvényeinek árfolyama 5,3 százalékkal ugrott meg - írja a Handelsblatt német gazdasági újság online kiadás