Válsághíradó: Rossz napja volt forintnak, de a BUX és a Dow Jones sem remekelt

Vágólapra másolva!
Sztrájkveszély az Electroluxnál, vizsgálat a Google ellen, gyengült a forint, alig nőtt a BUX, az amerikai piacok kis változással, de vegyesen fejezték be a kereskedést. A magyar pénzügyminiszter szerint Magyarország jó úton jár, a fogyasztói közhangulat viszont romlik egy felmérés szerint. Olaszország Kínában nyomul, a magyarországi helyközi közlekedés drágul. Válsághíradó kedd hajnalban.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatalból kedden érkezik az ipar májusi teljesítményéről szóló előzetes jelentés. Az ágazat nagyon rosszul szerepelt áprilisban, éves összevetésben ugyanis a termelés több mint 27 százalékkal esett vissza, havi szinten pedig 5,1 százalékos hanyatlást mértek a statisztikusok.

A Magyar Nemzeti Bank a nemzetközi tartalékok alakulásáról ad számot, kedden jelenik meg a végleges májusi adatsor, és a júniusra vonatkozó előzetes jelentés.

Külföldön először - magyar idő szerint hajnalban - döntenek az ausztrál jegybankárok a kamatszintről, a piac szerint a döntéshozók 3 százalékos szinten tartják majd a kamatszintet.

Európában belül az Egyesült Királyságban jelenik meg az ipari termelési adat, Németországban pedig az ipari megrendelések alakulásáról szóló statisztika lát napvilágot. Ez utóbbi magyar szempontból is fontos, tekintettel arra, hogy Németország a legfontosabb kereskedelmi partnerünk.

A régióban a Csehországban jelenik meg friss makroadat, a külkereskedelmi mérleg májusi adatait hozza nyilvánosságra az illetékes prágai hivatal.

Gyengült a forint, alig nőtt a BUX

A forint hétfőn tovább gyengült a pénteki hanyatlás után. A múlt szerdai csúcshoz - 267-268 forintot ért ekkor az euró - képest most 7-8 forinttal ér többet az euró.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,05 százalékos emelkedéssel, 14 868 ponton zárt hétfőn.

Vegyesen zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde vezető mutatói: a Nasdaq és az S&P csökkent, míg a DJIA emelkedett.

Silvio Berlusconi miniszterelnök szerint Olaszország három éven belül a harmadik legjelentősebb külföldi befektető akar lenni Kínában.

Sztrájkveszély az Electroluxnál, vizsgálat a Google ellen

Júniusban is - az előző hónapokhoz hasonlóan - alapvetően a prognózis közelében alakult a magyar államháztartás pénzforgalmi helyzete.

Magyarország most olyan pénzügyi és költségvetési politikát folytat, amelynek eredményeképpen később nem kerül újabb válságba, ezért rövid távon, a növekedés érdekében sem rontható a pénzügyi egyensúly - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter.

Sztrájkbizottságot alakított a Hűtőgépgyártók Független Szakszervezete az Electrolux nyíregyházi gyárában; az érdekképviselet 5 százalékos béremelést és a kollektív szerződés felülvizsgálatát szeretné elérni.

Jobb lett Magyarországon a fogyasztói közhangulat a Nielsen felmérése alapján.

Vizsgálatot indított a Google ellen az amerikai tröszt ellenes felügyelet egy a cég és különböző kiadók között létrejött 125 millió dolláros szerzői jogi megegyezés kapcsán.