Válsághíradó: gyengülő forint, tescós gigaüzlet, állami létszámstop

Vágólapra másolva!
Gyenge napot zárt kedden a tőzsde, és a délutáni trendforduló miatt végül a forint is. Szlovákia 5 százalékos gazdasági visszaeséssel néz szembe, Litvániában viszont már tény a 20 százalékos zuhanás. Schwarzenegger a Hollywoodból elvándorló filmkészítők miatt aggódik. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Szerdán idehaza egyetlen fontosabb adat lát napvilágot: a foglalkoztatottság és a munkanélküliség júniusi alakulásáról számol be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A német társintézmény eközben az eurózóna legnagyobb gazdaságának fogyasztói árindexéről teszi közzé a legfrissebb adatokat, Nagy-Britanniában pedig a bankok által befogadott jelzáloghitelek számát ismertetik, ami a helyi igatlanpiac közelgő trendjeit vetíti előre.

Ez történt kedden

A hétfői kamatcsökkentést követő időszakhoz képest is hektikus napot hagyott maga után a forint: nyitás után erősödött a magyar deviza, az euró jegyzése 266 forint alá süllyedt, délután azonban fordult a kocka, a kurzus 269 forint fölé ugrott.

A pesti tőzsde sem járt jobban, a BUX 390,23 pontos, 2,31 százalékos csökkenéssel, 16 481,39 ponton zárt kedden.

Létszámstopot rendelt el a államigazgatásban a miniszterelnök, néhány kivétellel - jelentette be a kormányszóvivő a keddi tájékoztatón.

Jelentős eltérést mutatnak az azonos ruházati cégek árai az EU tagállamaiban, Magyarország ebből a szempontból inkább drágának mondhatók - közölte az Európai Fogyasztói Központ.

Tesco: 63 millió eurós üzlet

Eladja és rögtön visszalízingeli magyarországi logisztikai ingatlanjait a Tesco, így 63 millió euróhoz jut hozzá.

Arnold Schwarzenegger, a csőd szélén álló Kalifornia kormányzója a produkciók elvándorlásának megakadályozása végett Hollywoodot támogató pénzügyi csomagot jelentett be.

Az amerikai pénzpiaci felügyelet meghosszabbította a fedezet nélküli shortolás időszakos korlátozását.

Bezárja 6100 fiókjának tíz százalékát a Bank of America - jelentette be Kenneth Lewis vezérigazgató.

A Suzuki tartotta magát a legjobban

A japán autógyárak termelése júniusban 18-48 százalékkal csökkent éves összevetésben, a mezőny legjobbja a Suzuki volt.

Hazai összterméke (GDP) közel 5 százalékos csökkenését jósolja ez évre Szlovákiának a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

A várakozásoknál jóval nagyobb mértékben, több mint 20 százalékkal esett vissza a litván gazdaság 2009 második negyedévében.