Válsághíradó: drágul az arany, az olaj és a forint

Vágólapra másolva!
Válság a hazai tejpiacon, javuló hangulat New Yorkban és a pesti tőzsdén. Az Intel jó eredményről számolt be, és a forint is erősödött, éjjel elérte a 272,50-es értéket az euróval szemben. Csütörtökön kínai statisztikák is befolyásolhatják a tőzsdék hangulatát. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatalból érkező - májusi - bérstatisztika színesíti a csütörtöki eseménysort. A legutóbb közzétett jelentés szerint a bruttó átlagkeresetek az év első négy hónapjában 1,1, a nettó átlagkeresetek 0,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. A reálkereset - a fogyasztóiár-index 3,1 százalékos növekedése mellett - 2,2 százalékal csökkent.

Csütörtökön fontos állomásához érkezik a nemzetközi gyorsjelentési szezon. Egyebek mellett olyan nagyágyúk teszik közzé negyedéves számaikat, mint a Nokia, a Google vagy az IBM. Az eredmények befolyásolják majd a részvénypiaci hangulatott, azon belül is a technológiai papírok mozgását.

Kínai statisztikák

A külföldi makroadatok sorát az új-zélandi inflációs jelentés nyitja, később Kínában jelenik meg rengeteg statisztika, a legfrissebb GDP-adat és árindex mellett publikálják az ipari termelésről, kiskereskedelmi forgalomról szóló számokat is.

Svájcban a ZEW gazdaságkutató intézet hangulatindexét teszik közzé, amelyből következteni hehet a svájci gazdaság helyzetére. Az Egyesült Államokban a friss munkanélküliek számát tükröző jelentés lát napvilágot, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed philadelphiai tagbankja pedig a feldolgozóipari indexét hozza nyilvánosságra.

Mi történt szerdán?

Az Intel chip-gyártónak köszönhetően nagyot nyert New York, drágult az olaj és az arany. Optimistábban számol a Fed, javította a GDP-növekedés várható adatait az amerikai jegybank szerepét ellátó pénzintézet.

A javuló nemzetközi hangulatban a forint kelendő volt, a BUX is emelkedett. A forint késő este a nemzetközi kereskedésben 273 forint/euró alá is jutott, járt 272,50-nél is.

Oszkó Péter pénzügyminiszter Kamarás Miklóst nevezte ki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő élére.

Egy kézbe került az Aréna Plaza, az egyik legnagyobb budapesti bevásárlóközpont.

Végigsöpör Magyarországon a csődhullám - összesítette a legfrissebb adatokat a Coface Hungary.

Elfogyhat a magyar tej - nálunk egyre olcsóbb, miközben az unióban drágul a tej.