Válsághíradó: itt az áthidaló kölcsön, csökkent a kamat, szárnyalt a tőzsde

Vágólapra másolva!
Hétfőn a magyar jegybank a várakozásoknál jobban csökkentette a kamatszintet, a forint gyengült, a tőzsdei árak emelkedtek, a felügyelet megszüntette a Morgan Stanley-vel szemben, és elindította a Capital Partners ügyében a vizsgálatot. Keddtől igényelhetik a bajba jutott lakáshitelesek az áthidaló kölcsönöket.
Vágólapra másolva!

Kedden nem kell olyan makrojelentéssel számolni, amely felbolygathatja a piacokat, talán csak az amerikai lakásárak Case-Shiller indexének májusi alakulására és a Conference Board fogyasztói bizalmi indexre érdemes figyelni.

Magyarországon keddtől elérhetőek a gondba került lakáshiteleseknek kitalált áthidaló kölcsönök. A gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítését célzó kedvezményeket annál a pénzintézetnél jelentkezve lehet igénybe venni, amelyik a lakáscélú hitelt eredetileg nyújtotta.

Meglepően nagy kamatvágás

A részvénypiac forgalma 22,6 milliárd forint volt hétfőn, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest. A részvénypiacon nem volt érezhető hatása a monetáris tanács 100 bázispontos kamatcsökkentésének.

A jegybank hétfői ülésén 100 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatszintet. A piac 50 bázispontos csökkentésre számított, a forint rögtön érezhető gyengülésbe is kezdett, amiben az is szerepet játszhatott, hogy a lett kormánykoalíció egyik pártja bejelentette, hogy nem írja alá az IMF-szerződést. A forintárfolyam a későbbi kereskedésben nem változott lényegesen, fél hatkor 267,65 forintot ért az euró.

Minimális emelkedéssel zártak a New York-i értéktőzsde vezető indexei hétfőn.

Állami segítség a Borsodchemnek

A Közép-Európában folyósított devizaalapú hitelek a jelenlegi válság egyik "legdivatosabb témájává" váltak, a jelenség egyes elemeit azonban a piac eleve aránytalanul eltúlozta, más kockázati elemek pedig gyakorlatilag eltűntek a térségi makrohelyzet javulásával, áll az egyik vezető londoni befektetési csoport hétfőn kiadott átfogó elemzésében.

A magyar állam jelentős hitellel segíti meg a Borsodchemet, ami azért meglepő, mert a cég egy brit kockázatitőke társaság tulajdonában van - derül ki a Financial Times cikkéből.

Lettország megkapta az Európai Uniótól a Nemzektözi Valutaalap (IMF) szervezte készenléti hitelkerete második, 1,2 milliárd eurós részét - közölték hétfőn a lett pénzügyminisztériumban. Közben újabb akadály emelkedett egy másik, 200 millió eurós hitelrészlet útjába, amelyet Lettország az IMF-től vár.

Mozgalmas nap a PSZÁF-nál

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) átfogó vizsgálatot folytat a csehországi székhelyű Capital Partners befektetési szolgáltató Magyarországon működtetett függő ügynöki hálózata, illetve egyes függő ügynökök tevékenysége vonatkozásában.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) intézkedés alkalmazása nélkül megszüntette a Morgan Stanley-vel szemben 2008. november 7-én indított piacfelügyeleti eljárást.

Ukrajna 768 millió svájci frank (719 millió dollár) értékű eurókötvényt fizetett vissza, mert a kötvényvásárlók éltek a lejárat előtti visszavételre vonatkozó jogukkal - közölték hétfőn az ukrán pénzügyminisztériumban.

A húskészítmények kiskereskedelmi forgalma, eladási értékben 6 százalékkal emelkedett 2008 július-2009 júniusban, az előző hasonló időszakhoz képest, így a piac mérete túllépett az évi 205 milliárd forinton.

Idén júniusban éves szinten a legalacsonyabb ütemben növekedett az euróövezetbeli háztartások és vállalatok hitelfelvétele az erre vonatkozó adatok mérésének kezdete óta - közölte hétfőn az Európai Központi Bank (EKB).

Jön az amerikai roncsprémium

Az év egészére hozzávetőleg 10,4 százalékos, év végére 10,8 százalékos munkanélküliségi rátát vár az Ecostat kutatóintézet, azzal számolva, hogy az idén mintegy 150 ezerrel csökkenhet a foglalkoztatottak száma.

Az Egyesült Államokban is bevezetik a roncsprémiumot az autóeladások ösztönzéséért.

A pénzintézetek ügyfelei sokszor nincsenek tisztában azzal, ha panaszuk van, akkor mi a teendő és kihez lehet fordulni. Összeállításunkból kiderül, hogy milyen lehetőségek vannak, illetve hogy bőven lehetne fokozni a versenyt a bankpiacon.