New York vegyesen zárta a kereskedést

Vágólapra másolva!
Vegyesen zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde vezető mutatói: a Nasdaq és az S&P csökkent, míg a DJIA emelkedett.
Vágólapra másolva!

Az egész piacot lehúzza az utóbbi hetekben erősödött aggodalom, hogy a világgazdasági kilábalás a korábban vártnál kevésbé lesz gyors. Ezt a kilátást erősítették a múlt héten megjelent adatok is arról, hogy az Egyesült Államokban a munkanélküliség 26 éves rekordra nőtt.

A rossz hangulatot nem ellensúlyozta, hogy a múlt hónapban javult az amerikai gazdaság 80 százalékát kitevő szolgáltatások helyzete. Az amerikai beszerzőmenedzser intézet (ISM) szolgáltatási beszerzőmenedzser-mutatója júniusra 47,0 pontra javult a májusi 44,0 pontról, meghaladva az elemzők átlagosan 46,0 pontos jóslatát is. A befektetők várják a vállalati eredménybeszámolókat a második negyedévi jelentési időszak kezdetével, mivel ezekből a beszámolókból kiderülhet, hogy a befektetők mennyire bízhatnak az amerikai gazdaság fellendülésében.

Hétfőn a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,53 százalék (44,13 pont) erősödéssel 8324,87 ponton fejezte be a napot. A technológiai mutató, a Nasdaq Composite mutató 0,51 százalékkal (9,12 ponttal) 1787,40 pontra esett. A Standard & Poor's 500 index 0,26 százalékos emelkedéssel zárta a hétfői kereskedést.

Nyitáskor minden mutató csökkent, majd a nap folyamán a DJIA erőre kapott, a Nasdaq és az S&P továbbra is a gyengélkedés jeleit mutatta, elsősorban azért, mert a gazdasági fellendülés kilátásait övező bizonytalanság lefelé nyomta az árupiaci részvények árát. Tulajdonképpen emiatt erősödött viszont a DJIA, mert a befektetők a gazdasági bizonytalanság miatt elkezdtek úgynevezett menedékpapírokat vásárolni.