New Yorknak most a csökkenés is jó volt

Vágólapra másolva!
Vegyesen zártak a New York-i értéktőzsde vezető indexei kedden. A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,1 százalék (11,79 pont) csökkenéssel 9096,72 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,4 százalékkal (7,62 ponttal) 1975,51 pontra nőtt. Az 500 legfontosabb részvény telkesítményét összegző S&P 500 valamelyest visszaesett a nyolchavi csúcsértékről.
Vágólapra másolva!

A nap nagyobbik felében valamennyi vezető tőzsdemutató a veszteséges oldalon állt a Wall Streeten. Ezt elsősorban az okozta, hogy a kőolaj árcsökkenése miatt gyengültek az olajipari részvényárak. Eközben lehűtötte az amerikai gazdaság recesszióból történő kilábalásával kapcsolatos derűlátást az a napközben ismertetett adat, amely szerint a vártnál nagyobb mértékben csökkent a júliusi amerikai fogyasztói bizalomindex.

Rontott a befektetői hangulaton az is, hogy kedden csalódást okozó negyedéves vállalati adatok láttak napvilágot. Az Office Depot - a második legnagyobb amerikai irodaszer-ellátó - a vártnál nagyobb negyedéves veszteséget jelentett, míg a U.S. Steel Corp már a második egymást követő negyedévet zárta veszteséggel, és ugyanezt várja a folyó harmadik negyedévre is.

A kereskedés utolsó közel egy órájában került tartósan pozitív oldalra a Nasdaq mutatója. Ez elsősorban a biotechnológiai cégek papírjainak a drágulása nyomán következett be azután, hogy az ágazati Amgen kedvező negyedéves eredményekről számolt be még a hétfői tőzsdezárás után.

A Bloomberg által megszólaltatott egyik befektetési szakember azt mondta, a piac sokat erősödött az elmúlt hónapban, és a nyereségek alaposan túltettek a várakozásokon. A Reutersnek nyilatkozó részvénypiaci elemző szerint az autóbbi hetekben "túlvásárolt" piacon az enyhe visszaesés is jó eredménynek számít.

A Bloomberg kiemeli, hogy míg az S&P 500 vállalatai július 10. óta a várakozások fölött szerepeltek, a hírügynökség adatai szerint a június 27. óta gyorsjelentést közlő cégek tulajdonosai részvényenként átlagosan 27 százalékos veszteséget szenvedtek el.