Tizedére esett a Morgan Stanley profitja

Vágólapra másolva!
Csaknem kilencven százalékkal csökkent az amerikai Morgan Stanley nagybank profitja, részben összeolvadások költségei és az államtól kapott tőketámogatás törlesztése miatt. A Morgan Stanley szerdán 149 millió dolláros adózott eredményt jelentett a második negyedévről, 87 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 1,14 milliárdnál.
Vágólapra másolva!

Az első negyedévben még vesztesége volt, 177 millió dollár, így a bank az első félévet 28 millió dolláros veszteséggel végezte adó után, szemben a tavalyi első félévi, 2,556 milliárd dolláros adózott eredménnyel.

A Morgan Stanley nettó bevétele 5,4 milliárd dollár volt a második negyedévben, majdnem kétszer több, mint az az első negyedévben, de 11 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. A múlt héten több amerikai nagybank a vártnál jobb eredményeket tett közzé. Ez sok esetben befektetési banki üzletáguk jó teljesítményének volt köszönhető.

Elemzők arra számítottak, hogy a Morgan Stanley még a második negyedévben is veszteséget szenved, részben amiatt, mert nagy mértékben ki van téve a kereskedelmi ingatlanok pangó piacának. A veszteség másik részét a növekvő hitelköltségek és az amerikai kincstár által nyújtott mentőöv törlesztése, 10 milliárd dollár visszafizetése okozza.