Teherautók miatt veszteséges a Daimler

Vágólapra másolva!
A második negyedévben 1,06 milliárd eurós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a német Daimler autógyár. A Mercedeseket készítő vállalat a rendkívüli tételekkel magyarázza a mínuszt. A bejelentés után a cég részvényeinek árfolyama 5,3 százalékkal ugrott meg - írja a Handelsblatt német gazdasági újság online kiadása.
Vágólapra másolva!

A második negyedévben 1,06 milliárd eurós veszteséget termelt a német Daimler autógyár. A cég nem teljesít túl jól, ha az előző év hasonló időszakához viszonyítjuk a mostani veszteséget. 2008 második negyedévében ugyanis még 1,4 milliárd eurós nyereséget ért el a Mercedes-gyár.

Az Ebit, vagyis a kamatok és adók levonásával számított eredmény szintén drámaian romlott: tavaly kétmilliárdos plusz volt, most majdnem pontosan egymilliárdos a mínusz.

Egyedi tételek

Az egyedi tételek ebből 600 millió eurót tettek ki, elsősorban az amerikai és ázsiai teherautó-üzletág átalakítása miatt. Szintén növelte a veszteséget a Chrysler végleges leválasztása - derül ki a cég közleményéből.

A Daimler forgalma mindeközben 19,6 milliárd euróra csökkent, ami drasztikus esés, csaknem egynegyedével zuhantak ugyanis az eladások.