Vágólapra másolva!
Eddig kevesen használták ki Romániában a nyárra is érvényes roncsautó programot. Az autókereskedők arra számítanak, hogy a program szeptember elseje és december 11-e közötti, harmadik szakaszában jelentősen emelkedni fognak az eladások.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A roncsprémium program június és augusztus közötti, második időszakára megállapított kvótájának mindössze 12 százaléka kelt el július közepéig. Összesen 3547 kocsit sikerült értékesíteni június folyamán és július első felében a program keretében, pedig a három nyári hónap alatt 27 936 roncsautó után fizetne prémiumot a román állam.

Július első felében a forgalmazóknak mindössze 394 járművet sikerült értékesíteni a kedvezményes programmal, ami enyhén szólva kínos. A szakemberek szerint a csekély érdeklődésnek alapvetően anyagi okai vannak, írta a Krónika című kolozsvári lap szerdán.

Ha nem ugranak meg látványosan az eladások, akkor a program második szakasza eredményesség tekintetében messze elmarad az elsőtől. Akkor a kvóta 20 ezer jármű volt, az eladottak száma pedig 10 948. A szakemberek arra számítanak, hogy az eladások száma látványosan nő majd a program harmadik szakaszában szeptembertől, mert akkor már lízingre is lehet majd autót venni, a vásárlók körét pedig kiterjesztik a jogi személyekre is.

A román környezetvédelmi miniszter Nicolae Nemirschi reményei szerint 2011 végéig 60 ezer elavult kocsit sikerül kivonni a forgalomból a roncsprémiumnak köszönhetően. A programban a tíz évnél régebben gyártott, forgalomba helyezett, működőképes autók vehetnek részt. Minden egyes leadott roncsautó tulajdonosa 3800 lej (266 ezer forint) támogatást kap az államtól új gépjármű vásárlására.