Reuters: túlpörögtek a régiós devizák

Vágólapra másolva!
Gyengülnek a közép-európai devizák a következő három hónapban, miután az utóbbi hetekben "túlpörögtek" a Reuters által megkérdezett elemzők szerint.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja el!

A szakértők arra számítanak, hogy a következő 12 hónapban erősödnek a térségi valuták, a zloty lesz a húzódeviza, a forint azonban inkább stagnál. A 42 szakértőt június 29. és július 2. között kérdezte meg a Reuters.

A forint a márciusi mélypont óta 18 százalékkal drágult az euróhoz képest. Az elemzők szerint a szerdai záróértékhez képest szeptember végéig a forint négy százalékkal gyengül majd.

A következő három hónapban a cseh korona három százalékkal, a lengyel zloty egy százalékkal hanyatlik majd. A hosszabb távú előrejelzés szerint a zloty 6 hónapon belül két százalékkal, 12 hónapon belül kilenc százalékkal erősödik.

Egy éven belül a korona három százalékos drágulására számítanak a szakértők az euróhoz képest. Ami a forintot illeti, a szakértők úgy vélik, hogy egy éven belül a forint a jelenlegi szinten lesz, miközben a mostani árfolyamához képest három százalékkal gyengül 2009 végére.