Felmentette a PSZÁF a Morgan Stanley-t

Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) intézkedés alkalmazása nélkül megszüntette a Morgan Stanley-vel szemben 2008. november 7-én indított piacfelügyeleti eljárást, miután megállapították, hogy a befektetési bank november eleji elemzésében publikált 2 600 forintos OTP-célára nem minősült tiltott piacbefolyásolásnak - közölte a PSZÁF hétfőn.
Vágólapra másolva!

A felügyelet a vizsgálat során ellenőrizte az OTP részvények kereskedési adatait, és nem talált olyan magatartást, amely megvalósította volna a tiltott piacbefolyásolást. A vizsgálat kiterjedt a befektetési ajánlás tartalmának vizsgálatára is. Ennek során a Morgen Stanley részletesen bemutatta az elemzés hátteréül szolgáló módszertani anyagokat.

A PSZÁF ellenőrizte az elemzés valamennyi célárának meghatározását, valamint a használt módszertant, és arra a következtetésre jutott, hogy a befektetési bank következtetései nem minősülnek megalapozatlan, félrevezető, hamis információ nyilvános közlésének, így tiltott piacbefolyásolásnak sem.

Az elemzés megjelenése előtti napon, 2008. november 4-én az OTP 3 665 forintos árfolyamon zárt a Budapesti Értéktőzsdén. Ezt követően két nap alatt közel 16 százalékot esett a részvény árfolyama, hat kereskedési nap elmúltával pedig már közel 31 százaléknál tartott a zuhanás mértéke. Ezt követően valamelyest stabilizálódott az árfolyam.

A Morgan Stanley egyébként 2009. március 2-án tovább csökkentette az OTP célárát, akkor 2.600 forintról 1.500 forintra. Ez alkalommal a célár közelebb járt az aktuális piaci kurzushoz: az OTP az előző kereskedési napon, február 27-én 1.605 forinton zárt. A lejtmenet azonban ekkor sem maradt el: a bankpapír négy nap alatt közel 16 százalékot veszített értékéből, s március 5-én elérte 1.355 forintos, évek óta legalacsonyabb árfolyamát.