Vágólapra másolva!
Egyebek mellett a magyarországi fedezetlen fogyasztási kölcsönök miatti kockázati tartalékolás rontotta le az Erste csoport második negyedéves adózott eredményét. A csökkenés valamivel kisebb lett, mint az előző negyedévben.
Vágólapra másolva!

Az osztrák Erste Bank csoport csütörtökön 260 millió eurós adózott eredményt jelentett a második negyedévről kisebbségi részesedések nélkül, ez 19 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A helyzet javult az első negyedhez képest, amikor a 232,1 milliós adózott eredmény még 26,5 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál.

Ukrajna kivételével az Erste minden piacán nyereségesen működött az első félévben. Az első félév rekord nagyságú üzemi eredményét (1,776 milliárd euró) a végeredmény szintjén lerontotta a kockázati tartalékolás, amelyet főleg a csehországi, a szlovákiai és a magyarországi fedezetlen fogyasztási kölcsönök és vállalati hitelek miatt kellett növelni.

Magyarországon az adózott eredmény kisebbségi részesedések nélkül 41,3 millió euró volt az első félévben. Ez 13,7 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 47,9 milliónál, de a valutaárfolyam-változásokat leszámítva gyakorlatilag nem változott.

A csoportnál jelenleg takarékossági program folyik, amelytől legalább 7-800 millió eurós éves eredményt szeretne látni a jövő év végére és a következő öt évben. A megcélzott minimum szükséges az állami támogatás törlesztéséhez: a bank legkésőbb öt éven belül vissza akarja fizetni az osztrák állam 2,1 milliárd eurós segítségét.