Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank (Fed) szerint mérsékeltebben hanyatlik idén az amerikai gazdaság a korábban vártnál, a munkanélküliségi ráta ugyanakkor meghaladja az eddig becsültet, tíz százalék feletti lehet.
Vágólapra másolva!

A Fed most úgy véli, hogy az amerikai hazai össztermék (GDP) 1,0-1,5 százalékkal csökken az idén. Májusban még 1,3-2,0 százalékos gazdasági visszaesést jósolt a bank. A jegybank szerint a második félévben már növekedési pályára áll az amerikai gazdaság, de az élénkülés üteme szerény lesz.

A jegybank ugyanakkor borúlátóbban vélekedik a munkanélküliség alakulása kapcsán. Szerdán ismertetett legújabb előrejelzése szerint a munkanélküliségi ráta 10,1 százalék lesz az idén a korábban jósolt 9,6 százalékkal szemben. Júniusban 26 éve legmagasabb szinten, 9,5 százalékon volt a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban.

Mintegy húsz perccel a Fed bejelentése után gyakorlatilag nem változott a New York-i értéktőzsde vezető mutatóinak az állása, a DJIA indexe 210 pont, a Nasdaq 54 pont nyereségen volt. Stagnált az euró/dollár árfolyam is, az euró 1,4112 dollárt ért.