Nagyot nyert a BUX, az OTP jól szerepelt

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 488,03 pontos, 3,41 százalékos emelkedéssel, 14 813,74 ponton zárt hétfőn. A Mol árfolyama 3,64 százalékkal 11 660 forintra erősödött, az OTP-részvények ára 2,72 százalékkal 3170 forintra nőtt.

A blue-chipek közül nagyon jól teljesített a Richter, árfolyama 5,86 százalékkal emelkedett hétfőn. A Magyar Telekom 2,27 százalékot nyert a hét első napján.

A hétfői nap kellemes tőzsdei alakulása minden bizonnyal a világpiaci eseményekkel függ össze: a feltörekvő piacok régen álltak olyan jól, mint most. (Az előző negyedév zárásakor, például, az ukrán és a magyar tőzsde teljesített a legjobban a világon.) Hétfőn a feltörekvő piacok - 2007 óta számítva - a csúcsra értek a Bloomberg hírügynökség szerint. Ugyanakkor az elemzők óvatosak, és figyelmeztetnek arra is, hogy a globális válságnak még nincs vége.

Ezt mutatja, hogy a devizapiacok például kivárnak, és hétfőn nem erősödött a forint. Buró Szilárd, az Equilor szakértője szerint a befektetők a Goldman Sachs bankház hamarosan publikálandó negyedéves beszámolója miatt várakoznak, ezért nem mozdultak érdemben a pénzpiaci kurzusok.