Ősszel ratifikálhatjuk a Nabuccót

Vágólapra másolva!
Ősszel megerősítheti az Országgyűlés a jövő héten aláírandó kormányközi megállapodást a Nabucco-gázvezetékről - mondta a magyar Nabucco-nagykövet kedden az MTI-nek. Bayer Mihály arról is beszélt, hogy Magyarországot Bajnai Gordon miniszterelnök képviseli majd a jövő heti ankarai találkozón.
Vágólapra másolva!

"A kormányközi megállapodás meghatározza azokat a jogi kereteket, amelyek alapján a Nabucco-vezeték felépülhet és működhet az Európai Unió tagállamai és Törökország területén. A mintegy húszoldalas szerződés minden fontos kérdést kezel, minden félnek megfelel és az uniós szabályokkal is összhangban van" - mondta Bayer Mihály.

A kormányközi szerződés aláírása után a megállapodást minden országban ratifikálni kell. Magyarországon ősszel kerülhet a parlament elé a dokumentum. Emellett szükség van kétoldalú támogatási megállapodásokra is a részt vevő országok és a Nabucco-konzorcium között. Ezek a kétoldalú magánjogi szerződések például adózási és engedélyezési ügyeket rendeznek. A kétoldalú megállapodásokat még az idén aláírhatják a nagykövet szerint.

Bayer Mihály arról is beszélt: egyre jobban látszik, hogy honnan érkezhet majd gáz a vezetékbe. "Látjuk, hogy honnan, mikor és körülbelül mennyi gázt lehet kapni. Reálisan lehet arra számítani, hogy bőven lesz annyi gáz, amennyivel a Nabucco el tud indulni, de még több is lehet" - mondta a nagykövet, hozzátéve, hogy a céldátum továbbra is 2014.