Holtan még értékesebb Michael Jackson

Vágólapra másolva!
Az extravagáns életéről ismert Michael Jackson üzleti szempontból többet ér holtan, mint amennyit életében ért, a fedezetlen kiadások ugyanis így már nem csökkentik tovább a popsztár vagyonát. Becslések szerint évi 50 milió dollárt is hozhat a Jacko-üzem.
Vágólapra másolva!

Michael Jackson életében is az egyik legjobban értékesíthető és értékesített sztár volt, és erre a popikon halála sem cáfolt rá.

A rajongók állhatatosságának és lelkesedésének hála a búcsúztató ceremóniával egyidőben az eladási listákon is Michael Jacksonra emlékeztek. A Nielsen SoundScan adatai alapján az elmúlt héten 800 ezer darabot adtak el Jacko albumaiból, ami közel 90 százalékos ugrást jelent az egy héttel korábbihoz képest.

Előre terveztek a boltosok

Az eladások megugrása nem volt váratlan, hiszen ez volt az első teljes bolti hét Jackson halála óta. A hagyományos boltok készleteit pár nap alatt kimerítették, ezért a Sony Music Entertainment és a Universal Music Group előre készülve gyorsan feltöltötte az üzleteket az értékes portékákkal.

Jól tették, hogy előre terveztek a boltosok, mivel az eladások 82 százalékát, 656 ezer albumot helyben értékesítettek, míg további 144 ezret az interneten töltöttek le. A múlt héten még a letöltéses vásárlás volt nagyobb, akkor az összeladások 57 százalékát adta ez a forma.

A megugrott érdeklődés miatt Jacko dalai könnyedén az eladási listák élére kerültek. A "Number Ones" gyűjteményből 333 ezer darab, a "Thriller" albumból 187 ezer, a "Now 31" lemezből 169 ezer kelt el, így Jackóé a dobogó mindhárom foka.

Évi 50 millió dollár

Michael Jackson ismert volt extravagáns életviteléről, aminek következtében a popsztár komoly adósságot halmozott fel az utóbbi években. Jacko nettó vagyonát így is több mint 200 millió dollárra taksálják a szakemberek, de a halála után felfutó lemezeladások és egyéb bevételek miatt ennek sokszorosát érheti a vagyon.

Jackson vagyonának legértékesebb darabja a Sony-ATV Music Publishing Catalog 50 százalékos pakettje, ez a cég rendelkezik ugyanis a legtöbb Beatles-dal tulajdonjogával, illetve ide tartoznak többek között Bob Dylan és Neil Diamond dalainak jogai is.

A jövőben fontos bevételi forrás lehet Jacko Neverland nevű farmja is, ez ugyanis jó eséllyel a világ egyik fő turisztikai desztinációjává nőheti ki magát. A szakértők szerint érdemes abból kiindulni, ami Elvis Presley Graceland birtokával történt: ide évente 600 ezren jönnek, pedig a rock and roll sztárja több mint három évtizede halott. Az Elvis-üzem évente több mint 50 millió dollárt generál, ami a popvilágban is kiemelkedő összeg - az egyik legnagyobb dívaként számon tartott, és máig fellépő Madonna például "csak" 40 milliót keres évente a Forbes adatai szerint.

Michael Jackson esetében figyelembe kell venni, hogy számos ki nem adott dala is van, a popsztár ugyanis szinte minden lemeze felvételekor 10-12 dalt "rakott talonba". A CBS becslése szerint évi 50 millió dolláros bevétellel nyugodtan lehet számoni a következő években, sőt akár évtizedekben is.

Jackson évi 20-30 millió dollárral többet költött, mint amennyi bevétele volt, amit úgy is fel lehet fogni, hogy ennyivel csökkentette évente a vagyona összértékét. Jackson vagyonát jelenleg egykori ügyvédje, John Branca és üzlettársa, John McClain kezelik, annak ellenére, hogy ezzel a sztár anyja, Katherine Jackson nem értett egyet.