Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank funkcióit ellátó Fed elnöke szerint a gazdaság a stabilizáció kezdeti jeleit mutatja. Ezzel együtt a központi bank az alacsony kamatok fenntartását tervezi. A 2011-re vonatkozó elemzői várakozások azonban romlottak: a gazdaságba öntött milliárdok ugyanis visszaüthetnek.
Vágólapra másolva!

Az amerikai recesszió az idei második félévben jó eséllyel véget ér ugyan, és jövőre 1 százalék feletti növekedés valószínű az amerikai gazdaságban, a fellendülés azonban 2011-ben megtorpanhat a szövetségi gazdaságélénkítő programok kifutásával - mondják londoni elemzők a legújabb előrejelzésüben, amely szerint az Obama-kormánynak a várhatóan 15 százalék körüli államháztartási hiány miatt nincs sok lehetősége újabb ösztönző csomagok összeállítására.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző cége - augusztusra szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett legújabb világgazdasági prognózisában 1,4 százalékra javította az eddigi 1,00 százalékról a jövő évi amerikai növekedésre adott előrejelzését, 2011-re érvényes jóslatát azonban jelentősen, 1,4 százalékról 0,8 százalékra rontotta.

A válságkezelés idején a piacokra öntött pénz ugyan tompította a válságot, viszont a piacok szabályozásának hiányában ez később újabb problémákhoz vezethet. (Az [origo] erről szóló cikkét itt olvashatja.)

"A visszaesés üteme szignifikánsan csökkenni látszik" - mondta Ben Bernanke, a Fed elnöke. Ennek ellenére a monetáris politika a gazdasági fellendülésre fog fókuszálni - vetítette előre, hogy kamatemelés nem várható a közeljövőben. Jelenleg 0,25 százalék az irányadó kamatráta.

Felmerült, hogy a munkaerőpiac fellendülésekor feszesebb kamatpolitika következhet, amivel a várhatóan meglóduló inflációt törnék le. Bernanke megvédte a Fed pénzügyi stabilitásért tett lépéseit és felszólította a törvényhozókat, hogy tervezzék meg a deficit csökkentésének tervét. Figyelmeztette továbbá őket, hogy a Fed függetlenségébe ne kívánjanak beavatkozni - írja a Bloomberg.