Vágólapra másolva!
Az idén sikerült kiküszöbölni a dinnyepiacon a korábbi évekre jellemző zavarokat a Magyar Dinnye Szövetség, valamint a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) együttműködésének köszönhetően - mondta Mártonffy Béla, a FruitVeB ügyvezető igazgatója.
Vágólapra másolva!

Az együttműködés a biztonságos piaci ellátást célozza elsősorban, vagyis, hogy a vevő jó minőségű árut kapjon,a megfelelő időben. Fel kívánnak lépni a nem kívánatos piaci jelenségek ellen is, megakadályozva például egyes piaci szereplők árletörő tevékenységét.

A szakember szerint az előzetesen becsültekhez képest 15-20 százalékkal kevesebb dinnye termett az idén, az össztermés várhatón nem éri majd el a 200 ezer tonnát.

Az ügyvezető igazgató elmondta: a piaci konszolidációnak köszönhetően a Magyar Dinnye Szövetséghez tartozó termelők az árujukat 6-8 forinttal többért tudták eladni, mint azok, akik alkalmanként értékesítették a felvásárlóknak. A szövetséghez tartozók átlagosan 32-35 forintos kilogrammonkénti árat kaptak gyümölcsért, míg az egyedileg értékesítők 25-27 forintot.

A magyar dinnye mintegy 60 százalékát külföldön értékesítik. Kedvezőtlen, hogy a német és az osztrák vásárlók általában a "legvégsőkig" kitartanak a mediterrán termelők mellett, és csak annak elfogytával vásárolják a magyar dinnyét. Cseh- és Lengyelországban ugyanakkor keresik a magyar árut.

Békés megyében, ahol a hazai össz-dinnyemennyiség mintegy 50 százaléka terem, a hónap közepére az idei termés mintegy 80 százalékát már leszüretelik. Ezt követően kerül majd a piacra egyebek között a hevesi, a szabolcsi, a tolnai dinnye. Jelenleg a piacokon és a boltokban 90-150 forintért juthatnak hozzá a vásárlók a görögdinnyéhez.