Olcsóbb lett az alma, drágább a paradicsom

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Az agrártermékek termelőiár-szintje 2009 májusában 21,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 28,9, az élő állatok és állati termékeké 4,3 százalékkal esett vissza.

Az idei év első öt hónapjában az agrártermékek termelőiár-szintje 25,9 százalékkal mérséklődött, ami a növényi termékek árszínvonalának 34,9 százalékos, valamint az élő állatok és állati termékek árainak 4,0 százalékos csökkenéséből adódott.

Májusban a gabonafélék termelői ára a 2008. májusihoz viszonyítva nagymértékben, 38,5 százalékkal ment le, ez részben az akkori magas bázis következménye.

Az olajnövények termelői ára 4,8, a burgonyáé 13,0 százalékkal növekedett. A zöldségfélék termelői ára 6,3 százalékkal csökkent. A jelentősebb súlyú termékek közül a prímőr paradicsom ára 12,1 százalékkal nőtt, a zöldpaprikáé 9,8 százalékkal csökkent.

A gyümölcsök termelői árának 33,1 százalékos csökkenését lényegében az étkezési alma áresése (36,0 százalék) határozza meg; ezen kívül a lényegesen kisebb súllyal rendelkező eper és cseresznye árának csökkenése (13,7, illetve 14,2 százalék) is szerepet játszott ebben.

A vágóállatok termelői árainak 2,3 százalékos növekedése főként a vágósertés árának 9,4 és a vágómarha árának 7,9 százalékos emelkedéséből, illetve a vágóbaromfi árának 7,2 százalékos csökkenéséből adódott. Az állati termékek árainak 18,6 százalékos mérséklődésén belül az étkezési tyúktojás termelői ára 1,4 százalékkal nőtt; a tejé 25 százalékkal visszaesett: a korábbi hónapok árcsökkenését folytatva ebben a hónapban a felvásárlási ár már csak literenként 59 forintot tett ki.