Kartellgyanú a bolgár bankrendszerben

Vágólapra másolva!
A bolgár központi bank kedden visszautasította azokat a feltételezéseket, hogy a balkáni ország bankjai kartellben működtek. Egyszersmind felszólította az üggyel foglalkozó versenyhatóságot, hogy gyorsítsa meg a felmerült gyanú kivizsgálását, és állítsa helyre a bankok jó hírnevét.
Vágólapra másolva!

A bolgár központi bank közleményében hangsúlyozta, hogy alaptalanok a feltételezések, és értelmetlenül károsítják a bolgár bankrendszer hírnevét. A közlemény rámutat ara is, hogy a bolgár bankrendszer a bolgár gazdaság egyik legszabályozottabb szektora.

Bulgáriában harminc kereskedelmi bank működik, amelyeknek a 80 százaléka külföldi tulajdonú. A legnagyobbak az olasz UniCredit, a magyar OTP, a görög National Bank of Greece és az osztrák Raiffeisen.

A bolgár versenyhatóság vizsgálatot indított annak gyanújával, hogy a bolgár kereskedelmi bankok megállapodásban rögzítették a kamatokat, és felosztották a piaci részesedést. A bolgár versenyhatóság hétfői közleménye szerint razziát tartottak a bulgáriai bankszövetségnél (ABB), és dokumentumokat foglaltak le. A versenyhatóság szerint egy évig is eltarthat a vizsgálat.

A versenyhatóság arra keres választ, hogy a kereskedelmi bankok összefogtak-e a hitel- és a betétkamatok rögzítése érdekében. A közlemény arra nem tért ki, hogy a hatóság milyen időszakaszt vizsgál.

A bolgár bankszövetség cáfolta a feltevéseket, és aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a versenyhatóság a rendőrség segítségével vitt el dokumentumokat.