Javuló hangulatban a forint is kelendő volt

Vágólapra másolva!
Javuló nemzetközi befektetői hangulat közepette erősödnek a feltörekvő devizák, így erősödött a forint is a bankközi devizapiacon szerdán. Negyed hat előtt 273,43 forintot ért egy euró. Hétfőn az euró árfolyama még 278 forint környékén járt.
Vágólapra másolva!

A zloty és a cseh korona szintén erősödött, bár a korona a forintnál és a zlotynál enyhébb mértékben: a lengyel deviza az előző délutáni 4,31-ről 4,28-ra, a cseh korona 25,95-ről 25,88-ra erősödött az euróval szemben.

A feltörekvő devizák árfolyama néhány meglepően jónak bizonyult második negyedévi vállalati beszámoló láttán - a világpiacon bekövetkezett hangulatváltásnak köszönhetően - kezdett erősödni.

A Goldman Sachs pénzintézet váratlanul magas eredményét kővetően egy technológiai vállalat, az Intel is csatlakozott a váratlanul magas nyereségről beszámolók sorába.

A javuló gazdasági kilátások tükrében a devizapiacokon csökkent a "menedék" devizák szerepe, a jen gyengült az euróval és a dollárral szemben, erősödött a befektetők kockázatvállalási hajlandósága, nőtt a kereslet a magasabb hozamot kínáló feltörekvő devizák iránt.

A dollárt 194,03 forinton jegyezték szerdán délután négy órakor a bankközi kereskedelemben (1,4074 dolláros euró árfolyam mellett), kedden délután 196,89 forint volt a jegyzés (1,3947 euró/dollár). Az euró erősödött, az EKB szerdára 1,4089 dollárban állapította meg az euró referencia árfolyamát a keddi 1,3991 dollárral szemben.

A svájci frank jegyzése 179,79 forint 181,32 forint után, 100 japán jen pedig 207,14 forint lett 211,78 forintról.

Az állampapírok másodpiacán élénkülő forgalomról számolnak be a kereskedők. A javuló magyarországi makroadatok tükrében jó befektetésnek tekintik, és egyre nagyobb tételekben helyezik el a "menedék" devizákból (jen, dollár) kivont tőkét a viszonylag magas hozamot kínáló magyar állampapírokban. A piacon tapasztalható hozamcsökkenés a forint spot árfolyamát követi, a kamatcsökkentési várakozásokat már beépítették az árakba. A kereskedők kilenc hónapos távlatban 200 bázispontos kamatcsökkentést tartanak valószínűnek. Ennek elmaradása a hozamok megugrásához vezethet.

Szerdán 3-4 ponttal csökkentek a hozamok, követve a forint erősödését. Az ÁKK referencia hozamai (az előző napihoz képest 12-14 bázisponttal csökkentek a hosszabb lejáratoknál. A 3 és az 5 éves lejárat referencia hozama 8,87 százalék, a 10 évesé 8,72 százalék. Kilenc százalék alatt tavaly szeptemberben járt utoljára a három éves hozam.