Hitelkihelyezésre kéri Putyin a Sberbankot

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz kormányfő utasította a Sberbank orosz állami bankot, hogy növelje hitelkihelyezését annak ellenére, hogy a bank a rossz hitelek szaporodásáról számolt be.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Az orosz kormány a bankokat, köztük az állami ellenőrzés alatt állókat használja fel arra, hogy hitelnyújtásaikkal kihúzzák a gazdaságot az egy évtizede először jelentkező recesszióból. Cserébe a szektor dollármilliárdokat kap állami alapokból tőkeemelésre, mivel nő a rossz hitelek aránya.

A Sberbank központjában Putyin elmondta: természetesen javítani kell a hitelek minőségén, de ez nem jelentheti a hitelezés csökkentését.

Előzőleg a Sberbank nyilvánosságra hozta igen gyenge első félévi eredményét. A cég adózott eredménye a tavalyi első félévihez képest 92 százalékkal 5,3 milliárd rubelre (170,6 millió dollár) esett. A Sberbank portfóliójában a rossz hitelek aránya 2,8 százalékra nőtt június végére. Május végén ez még 2,6 százalék volt.

Júniusban Putyin utasította az állami bankokat, köztük a Sberbankot arra, hogy a mostani, harmadik negyedévben havonta 150 milliárd rubellel növeljék hitelportfóliójukat. A válság kezdete óta a Sberbank 500 milliárd rubel hitelt kapott a központi banktól, és várhatóan még ugyanennyit kap.

A kormányzat nyomást gyakorol, hogy a jegybanki alapkamat csökkenése a kereskedelmi bankok kihelyezett kölcsöneinek kamatában is megmutatkozzék. A jegybank április óta 2 bázisponttal csökkentette az alapkamatot.

Putyin szerdán azt mondta, hogy a jelenlegi körülmények között az évi 14 százalékos hitelkamat elfogadható szint. Ez 3 százalékponttal haladja meg a jegybank irányadó, 11 százalékos refinanszírozási rátáját.