Gyorsult az amerikai infláció

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban júniusban átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, tavaly július óta a leggyorsabban, oszlatva a deflációs aggodalmakat. Az elemzők csak 0,6 százalékos havi inflációra számítottak a májusi 0,1 százalékos átlagos áremelkedés után.
Vágólapra másolva!

Az amerikai munkaügyi minisztérium inflációs adatsorának szerdai megjelenése után az arany unciánként (31,1035 gramm) 15,50 dollárral 938,30 dollárra drágult New Yorkban.

A részadatok azonban még nem igazolják az infláció tartós visszatértét, vagyis a recesszió okozta áralakulási veszélyek elmúltát, ugyanis a maginfláció júniusban csak 0,1 százalékos volt az Egyesült Államokban. A fő adat nagyobb emelkedését főleg a benzin árának 17,3 százalékos havi ugrása okozta.

A tavaly júniusi szinthez képest most a múlt hónapban átlagosan 1,4 százalékkal voltak alacsonyabbak a fogyasztói árak az Egyesült Államokban, ez volt a legnagyobb éves összehasonlítású visszaesés 1950. január óta. Tavaly júniushoz képest a benzin átlagosan 34,6 százalékkal került kevesebbe.