Vágólapra másolva!
Ukrajna 768 millió svájci frank (719 millió dollár) értékű eurókötvényt fizetett vissza, mert a kötvényvásárlók éltek a lejárat előtti visszavételre vonatkozó jogukkal - közölték hétfőn az ukrán pénzügyminisztériumban.
Vágólapra másolva!

Ukrajna 2006. szeptemberben bocsátotta ki ezt az eurókötvényt, 2018-as lejáratra. A befektetők azért kérték a svájci frankban jegyzett kötvények idő előtti visszavásárlását, mert aggódtak, hogy Ukrajna képes-e törleszteni adósságát. A pénzügyi-gazdasági világválság miatt csökkent az ukrán export, a költségvetés adóbevétele és a nemzeti valuta, a hrivnya árfolyama, megnehezítve az ukrán állami kiadások finanszírozását.

Kijevnek idén augusztusban vissza kell még fizetnie 500 millió dollár értékű, dollárban jegyzett eurokötvényt, a gyenge lábakon álló Naftogaz állami energiavállalatnak szeptemberben pedig szintén 500 millió dollár értékű eurokötvényt kell törlesztenie.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) korábban 16,4 milliárd dolláros készenlétihitel-programról állapodott meg Ukrajnával. A nemzetközi pénzintézet e keretből eddig 7 milliárd dollárt folyósított, és hamarosan dönt a harmadik, 3,3 milliárd dolláros hitelrészlet kiutalásáról.