Túljegyezték az eurókötvényeket

Vágólapra másolva!
Egymilliárd euróban határozták meg a készülő ötéves magyar eurokötvény-kibocsátás névértékét, a csütörtök délután lezárult jegyzés során a kibocsátást 1,75 milliárd euróig jegyezték túl, mondták piaci források.
Vágólapra másolva!

A kötvény lejegyzése közép-európai idő szerint csütörtök délután negyed 5-kor zárult, az árazás valószínűleg pénteken lesz, tette hozzá a nem hivatalos forrás.

A pénzügyi válság kirobbanása óta első magyar devizakötvény kibocsátásáról a Pénzügyminisztérium csütörtökön tájékoztatta a nyilvánosságot. A tárca azonban mindössze annyit közölt, hogy az ÁKK Zrt., a Citigroup és az ING Bank NV pénzintézeteknek adott mandátumot egy euróban denominált benchmark kötvény kibocsátásának megszervezésére a Magyar Köztársaság részére. Az ÁKK Zrt. a befolyó összeget általános finanszírozási célokra használja fel.

Oszkó Péter pénzügyminiszter már korábban elmondta, hogy Magyarország euróban denominált kötvényeket bocsátana ki. Az eredeti határidő szerint szeptember végéig tervezték a papírok eladását, de később már jelezték, hogy erre még a nyáron sor kerülhet.

Oszkó szerint a kibocsátással fokozatosan vissza lehet térni a piaci finanszírozáshoz, építve a kormány gazdaságpolitikája iránt növekvő befektetői bizalomra.

Az eurókötvények kibocsátásának a forint árfolyamára is érezhető hatása lehet, egy esetleges sikeres kibocsátás ugyanis akár komolyabb forinterősödést is okozhat egyes szakértők szerint. A piac jelentős várakozásokkal tekint a kibocsátás elé, amelynek sikere pozitív üzenet lehet a befektetőknek, azt mutatja majd, hogy Magyarország a piacról is finanszírozni tudja magát.