A nap végére legyengült a forint

Vágólapra másolva!
A vártnál nagyobb érdeklődés volt csütörtökön a magyar államkötvények iránt, ami tovább erősítette a forintot a devizapiacon - ez a kedvező hangulat azonban csak addig tartott, amíg közzé nem tették a rendkívül kedvezőtlen amerikai munkanélküliségi adatokat. Ekkor a forint elvesztette a szerdán szerzett nyereség nagy részét, és ismét 270 forint/euró fölé került a jegyzés.
Vágólapra másolva!

Az eurót 12 órakor 267,56 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, szemben a reggeli 270,45 forinttal és a szerda délutáni 268,65 forinttal. A forint árfolyama utoljára az idén január első napjaiban volt ennyire erős az euróval szemben.

Később, délután fél három felé 268,50 környékére gyengült a forint, valószínűleg a kedvezőtlen amerikai munkanélküliségi statisztika miatt. (Ha kedvezőtlen hírek érkeznek a világgazdaság meghatározó szereplőivel kapcsolatban, akkor általában a kockázatosabb kelet-közép-európai piacok esni szoktak, a kockázatvállalási hajlandóság csökkenése miatt.)

Később újra átlépte a magyar fizetőeszköz árfolyama a 270 forint/eurós szintet, pesti devizapiac zárása előtt majdnem 272-ig gyengült a kurzus, a forint szempontjából.

Szántó András, az Equilor devizakereskedője az [origo]-nak elmondta, hogy a forint erősödése két tényezőnek volt köszönhető mostanáig: az optimista nemzetközi befektetői hangulatnak, és a magas magyar kamatszintnek. Azonban most, hogy megint negatív a piacok közérzete, a forint akár 280-ig is gyengülhet szerinte a következő időszakban. A csütörtöki gyengülés fő oka az amerikai munkanélküliségi adatok rosszabbodásával magyarázható. Ezzel függ össze a BUX-index több mint kétszázalékos esése is - tette hozzá Szántó.

Az Equilor szakértője szerint még messze nincs vége a válságnak, a tőzsdék átmeneti erősödése nem jelenti azt, hogy a makrogazdasági mutatók is egyértelműen felfelé indulnak. Augusztus-szeptember környékén még lehetnek negatív meglepetések - óvott a túlzott optimizmustól Szántó.

Pedig kora délután még meglepően jó volt a hangulat a magyar devizapiacon: az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a piacok által egyértelműen sikeresnek értékelt államkötvény-aukciót hajtott végre. A korábbinál magasabb meghirdetett összeget élénk érdeklődés fogadta és a kibocsátás is jóval magasabb lett a megszokottnál. Az államadósság piaci finanszírozására való visszatérés konszolidációra utaló pozitív jel volt a piacok számára - emlékeztetett az MTI.