Építőipari demonstráció kifizetetlen számla miatt

Vágólapra másolva!
Tizenhat géppel és harmincöt munkatárssal három órás útlezáró demonstrációt tartott a pécsi Wolfbau Team Kft. hétfőn az 58-as számú főúton, miután a cég hónapok óta hiába várja elvégzett munkájának ellenértékét.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A társaság korábban Pécs és a pogányi repülőtér közötti szakaszon végzett csapadékcsatorna-építést.

A beruházásra a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. adott megbízást pályázaton, Wolfbau Team alvállalkozóként vett részt a munkában.

Farkas Zoltán, a cég ügyvezetője az MTI-nek hétfőn azt mondta: hónapok óta hiába vártak arra, hogy munkájuk ellenértéke, a mintegy 147 millió forint megérkezzen.

Negyven munkatársuk és családjaik megélhetése került veszélybe, ezért végső lépésként szánták magunkat a demonstrációra.

Érdekvédelem és kockázati alap

Az utóbbi időben megszaporodtak az építőiparban a kifizetetlen számlák miatt szervezett demonstrációk. A legismertebb eset, amikor a Megyeri híd alvállalkozói tüntettek, a Ganz Híd-, Daru- és Acélszerkezetgyártó Zrt. ugyanis 2 milliárd forinttal maradt adós a beszállítóinak.

Az építőipari vállalkozók éppen ezért mostanában egyre komolyabb összefogásra készülnek. Varga Mihály, a KÉSZ Holding tulajdonosa a HVG-nek például elmondta: a több mint 1300 embert foglalkoztató nagyvállalat minősíti és klaszterbe szervezi beszállítóit, hogy közösen lépjenek fel a nem fizető megbízóikkal szemben. A KÉSZ tervei között szerepel egy 5-7 milliárd forintos kockázati alap létrehozása is.