Vágólapra másolva!
A vagyonok fokozottabb megadóztatását indítványozta a Német Gazdaságkutató Intézet (DIW). Az ország egyik legtekintélyesebb gazdaságkutató intézete arra hivatkozik, hogy ez az állam számára évente mintegy 25 milliárd eurós többletbevételt eredményezhetne.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Szerdán - előzetesen - nyilvánosságra került tanulmányában a DIW úgy vélte: a vagyonadó növelésére a növekvő államadósság lefaragása céljából lenne szükség. Az intézet állásfoglalása szerint a vagyonok megadóztatását az európai uniós, illetve a legfontosabb ipari országok átlagos szintjére kellene emelni.

A hivatalosan még nem publikált jelentésből a Financial Times Deutschland című lap közölt részleteket, így egyebek között beszámolt arról: Stefan Bach, az intézet vezető közgazdásza indítványozta a telekadó és a vagyonadó megemelését. Bach annak a nézetnek adott hangot, hogy a vagyonok megadóztatása nemzetközi összehasonlításban Németországban rendkívül alacsony, és azt sürgősen meg kellene emelni.

Választási programjaikban hasonló követeléseket fogalmazott meg az ellenzéki Zöldek, továbbá a Baloldal pártja. A német üzleti lap értesülése szerint egyébként több vezető közgazdász támogatja a DIW tanulmányában foglaltakat, utalva arra: a szeptember végi választásokat követően adóemelésre van szükség, az állami adósságok közép távú leépítése ugyanis csakis ezáltal elképzelhető.

Az intézet jelentésében abból indult ki, hogy a vagyonok utáni adóbevételek Németországban a bruttó nemzeti termék mindössze 0,9 százalékát teszik ki. Ez kevesebb mint a fele a fejlett ipari országok átlagos bevételének, amely Nagy-Britanniában több mint 4 százalékot, Franciaországban és az Egyesült Államokban több mint 3 százalékot tesznek ki.

A DIW vezető közgazdásza indítványozta a telekadó gyökeres átalakítását, a vagyonadó kiterjesztését és az örökösödési adó reformját is.