Vágólapra másolva!
Többhavi mélypontokra süllyedt a közép-kelet-európai EU-országok - köztük Magyarország - határidős szuverén törlesztésbiztosítási ügyleteinek (CDS) árazása a szerdai londoni kereskedésben, jelezve a térségi adósságtörlesztési kilátások folyamatosan tovább javuló piaci megítélését, valamint - Magyarország esetében - valószínűleg a befektetői helyezkedést a jegybanki kamatcsökkentési ciklus jövő hét elejére várt újrakezdése előtt.
Vágólapra másolva!

A CMA DataVision vezető londoni adósságpiac-figyelő cégnél szerdán elmondták: a magyar szuverén adósságtörlesztési kockázatra köthető hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása az aznapi késői londoni kereskedésben 3,059 százalék volt a 3,071 százalékos előző esti New York-i záró után. Ez tavaly ősz óta az egyik legalacsonyabb törlesztéskockázati felár a piacon lévő magyar adósság esetében.

Március elején még 6,30 százalékos magyar CDS-árazásokat mértek a londoni piacon; ez utóbbi volt az eddigi csúcspont azóta, hogy az amerikai Lehman Brothers nagybank tavalyi összeomlása pánikot keltett a piacokon.

A Londonban szerdán kialakult magyar CDS-árjegyzés azt jelenti, hogy jelenleg minden 10 millió euró magyar adósság nem teljesítővé válás elleni biztosítása egy évre nem egészen 306 ezer euróba kerül a londoni CDS-piacon, jóval kevesebb mint a felébe a kora tavaszi csúcspont időszakában kért 630 ezer eurónak.

Londoni feltörekvő piaci elemzők épp a héten állapították meg, hogy most már csökkennie kellene a magyar szuverén törlesztési kockázat adósságpiaci biztosítási árazásának, mert az - az elmúlt hónapok stabilizálódása ellenére - még mindig túl magas.

A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének legújabb felzárkózó piaci helyzetértékelése szerint a feltörekvő gazdaságok szuverén adóskockázata általánosságban is jelentősen csökkent.

A GS kockázatelemzési modelljei szerint azonban ehhez képest a magyar CDS-felár még mindig túl nagy, különös tekintettel a legutóbbi költségvetési reformintézkedésekre, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU hatékony támogatására.

A ház értékelése szerint a piac elsősorban a magyar adósságon belüli magas devizaadósság-arány miatt vonakodik csökkenteni a kért kockázati felárat. A Goldman Sachs londoni elemzői ugyanakkor kiemelik a magyar külső egyensúlyi helyzet korrekcióját, valamint az előrelépést a kormány költségvetési reformprogramjában, és a forint stabilizálódó euróárfolyamát.

A GS felzárkózó piaci CDS-árazási modellje szerint a magyar CDS-tranzakciók árazásának közelebb kellene járnia a 2,00 százalékos sávhoz, állt az elemzésben.

A Magyarországgal kapcsolatos befektetői hangulat javulását már a múlt héten jelezte, hogy az egymilliárd eurós, elsősorban piactesztelő célú magyar eurokötvény-kibocsátást csaknem háromszorosan túljegyezték, és - szintén élénk érdeklődés mellett - 9 százalék alá csökkentek a hozamok az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) legutóbbi államkötvény-aukcióján.

A piaci szereplők mindemellett most már gyakorlatilag biztosra veszik, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jövő hétfőn fél százalékpontos kamatcsökkentéssel újrakezdi pénzügypolitikai enyhítési ciklusát.

Szerdán ugyanakkor más közép-kelet-európai szuverén adósok CDS-árazásai is javultak a londoni kereskedésben. A CMA DataVision adatai szerint Csehország törlesztésbiztosítási tranzakcióinak díja 0,993 százalékra csökkent az 1,00 százalékos előző napi záróról, a lengyel CDS-díjszabás 1,482 százalékra süllyedt 1,516 százalékról.

Látványosan javult Észtország CDS-felára, amely egy nap alatt 2,653 százalékról 2,453 százalékra szűkült.