Lélektani határt tört át a forint

Vágólapra másolva!
Csütörtökön 271 forint körül nyitott az euró, de a kedvező amerikai tőzsdenyitás után már a 270 forintos lélektani határ alatt jegyezték a magyar pénzt. Csütörtökön késő este 268,50 forintot adtak egy euróért a nemzetközi pénzpiacokon.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön reggel fél 11-kor egy euróért 270,90 forintot kellett adni, egy dollár 190,30 forintba került, egy svájci frankért pedig 178,30 forintot kértek a kereskedők a bankközi devizapiacon. Kora délutánra megváltozott a hangulat, az euró 269,60 forint környékére ment le, késő este pedig tovább erősödött a forint, 268,50-nél járt a kurzus. A dollár 189,50 forintot ért, a svájci frank pedig 176,35 forintba került este fél tizenegy körül.

A napon belül emelkedés a kedvező amerikai tőzsdenyitással és az ebből következő befektetői hangulatjavulással lehetett összefüggésben. A New York-i Dow Jones ugyan szerény emelkedéssel nyitott, de a befektetők hamar 100 pontos pluszba és 9000 pont fölé vitték az indexet.

Csütörtök reggel a dollár viszonylag gyengén kezdett, hétheti mélypont közelében mozgott, miután az értéktőzsdék némi bizalomvesztés ellenére viszonylag jól tartják magukat, és friss adatok az amerikai lakóingatlanok drágulásáról szóltak. A Dow Jones elemzése szerint a dollár gyengesége nyereségeket valószínűsít a kockázatosabb eszközöknek, így a forintnak is.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője reggel elemzésében még arra mutatott rá, hogy a forint szerdán a nemzetközi részvénypiaci rally némi lassulása ellenére sem gyengült érzékelhető mértékben, ahogyan a múlt heti meredek emelkedések során sem erosödött 270 alá a kurzus. A szakértő szerint a hónap elején kialakult 267 környéki erős szintek az akkori rendkívül pozitív régiós megítélésnek köszönhető forró pénzek ideáramlása miatt álltak elő, viszont most ezen összegek a globális részvénypiacokon landolnak, nem pedig a régióban.

"Ilyen értelemben csökkent az érdeklődés a régió iránt, így adott esetben a tőzsdei szélirányok érdemi megváltozása esetén, tehát komoly korrekció
során sem lehet számítani 280 feletti euró/forint jegyzésekre" - fogalmazott Sörös.

A Wall Street Journal (WSJ) csütörtöki számában megjelent elemzés szerint a második negyedév ugyan jól sikerült a kelet-közép-európai devizák számára, de ha a nemzetközi hangulat romlik, akkor újra bajba kerülhetnek ezek a pénzek. A lap az egész térséget kockázatosnak nevezte, Magyarországot pedig különösen rizikósnak.