Vágólapra másolva!
Lényegében változatlan maradt a Zwack Unicum Nyrt. jövedéki adóval csökkentett árbevétele az előző év hasonló időszakához képest, és 2,6 százalékkal 740 millió forintra mérséklődött az adózott nyeresége az üzleti évének június 30-án zárult első negyedévében - közölte a társaság a BÉT honlapján szerdán.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi számviteli szabályok (IRFS) alapján készült gyorsjelentés szerint a jövedéki adóval csökkentett árbevétel 4,212 milliárd forint volt, míg az előző év hasonló időszakában 4,232 milliárd forintot tett ki.

A gyorsjelentés megjegyzi, hogy a július elsejével hatályba lépett adóemelések miatt a kis- és nagykereskedők előrehozták a vásárlásaikat, így a második negyedévben a menedzsment "erőteljesebb" visszaesést valószínűsít a forgalomban. Az árbevételből 304 millió forint volt az export értéke, ami 5,4 százalékkal marad el a bázistól.

A társaság a saját termelésű termékek forgalmában csak a minőségi termékeknél tudott bővülést elérni. A saját termelésű termékek forgalma 3 százalékkal 3,49 milliárd forintra csökkent a jövedéki adó nélkül számítva, a szegmens üzemi nyeresége pedig 1,8 százalékkal 921 millió forintra nőtt. A forgalmazott termékek árbevétele 14 százalékkal 721 millió forintra emelkedett, és ebben a szegmensben az üzemi nyereség 42 százalékkal 31 millió forintra nőtt.

Az anyag- és anyagjellegű ráfordítások ugyanakkor 7,3 százalékkal emelkedtek, de a működési költségeket sikerült 4,3 százalékkal leszorítani.

A társaság üzemi szintű nyeresége 2,7 százalékkal 952 millió forintra nőtt. A pénzügyi nyereség viszont - a több mint 2,6 milliárd forint osztalék kifizetése miatt - 49,1 százalékkal 53 millió forintra esett vissza. Az előző üzleti év után az eredménytartalék igénybevételével összességében 4,68 milliárd forint osztalékot fizetett a társasság. Az 1,01 milliárd forint adózás előtti nyereség 2,5 százalékkal csökkent a bázishoz képest.

A társaság mérlegfőösszege az időszak végén, 2009. június 30-án 16,26 milliárd forint volt, 6,6 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A 2 milliárd forint jegyzett tőkéjű Zwack saját tőkéje ugyanakkor 11,209 milliárd forintról 9,581 milliárd forintra csökkent a már említett eredménytartalékot is igénybe vevő osztalék miatt.

A Zwack árfolyama szerdán 35 forinttal, 0,24 százalékkal 14 485 forintra emelkedett a Budapesti Értéktőzsdén.