Csaló bróker manipulálta az olaj árát

Vágólapra másolva!
Egy csaló bróker kedden több olyan tranzakciót is végrehajtott, aminek nyomán 2 dollárral megugrott az olaj ára Londonban, az érintett brókercég pedig 10 millió dollárt bukott.
Vágólapra másolva!

A BBC jelentése szerint a PVM Oil Futures azt jelentette be, hogy "nem engedélyezett ügyletek" áldozata lett június 30-án, és erről az illetékes hatóságokat is tájékoztatta.

A tranzakciók nagyban felelőssé tehetők azért, hogy kedden a hajnali órákban 2 dollárral megemelkedett az olajár. A PVM veszteségei abbl adódtak, hogy amikor felfedezték a csalást, rögtön zárták a pozíciókat.

Kedden kora reggel 73,50 dollárba került egy hordó olaj a londoni tőzsdén, ami 2 dolláros emelkedést jelentett napi szinten - innen ment vissza az ár a pozíciózárások miatt. A kereskedés nagyon volatilis volt, és meglepően nagy volt a forgalom: 16 millió hordó olaj cserélt gazdát határidős ügyletek keretében, ami a normális forgalom több mint harmincszorosa, és Szaud-Arábia napi kitermelésének duplája.

A spekulációra utal az is, hogy a hajnali órákban kötötték az üzleteket, amikor a kereskedők nagy része alszik, így kisebb tételekkel is komoly ármozgást lehet okozni. A Brent pénteken 66 dollárba került.