Vágólapra másolva!
A megkérdezett befektetők 75 százaléka találta megbízhatónak és kompetensnek Ben S. Bernanke-ot, az amerikai Federal Reserve elnökét, a Bloomberg által készített negyedéves felmérésben. Bernanke olyan embereket előzőtt meg, mint Jean-Claude Trichet (EKB elnöke), Mervyn King (Bank of England) és a kínai Zhou Xiaochuan jegybankelnököt.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

"Ő a legjobb, talán az egész világban is" - mondta Wallaci Lin, aki Hongkongban dolgozik egy európai alapkezelőnél. Hasonló véleményt fogalmazott meg az 1 100 megkérdezett háromnegyede is. Martin Feldstein szerint, aki egykor szintén jelölt volt a Fed elnöki pozíciójára, Bernanke mindenképp megérdemli, hogy újraválasszák, annyira jó munkát végzett.

A támogatás jól jöhet Bernankenak, mivel az amerikai kongresszusban többször is kritizálták, hogy túl aktív volt, túllépte a Fednek biztosított jogi kereteket, amikor beavatkozott a bankok megmentésért. A befektetőket ez úgy látszik egyáltalán nem zavarja, sőt.

"Ha nem jelölnék újra, annak potenciálisan nagyon komoly és súlyos következményei lehetnek a gazdaságra és az értékpapírpiacra" - nyilatkozta Jak Liebau a Pasadena elnöke, annak ellenére, hogy a felmérés alapján a válaszolók 61 százaléka szerint javul a világgazdaság helyzete.

Munkája során Bernanke közel nullára vitte le a kamatrátát és 1 100 milliárd dollárt pumpált a gazdaságba az elmúlt évben. Lépéseivel bizalmat gerjesztett, így a felmérésben megelőzte Trichetet, aki 54 százalékos népszerűségnek örvend, King 50 százalékot kapott, Xiaochuan pedig 42 százalékot.

A "hazai" mezőnyben Bernanke jobbnak bizonyult az amerikai pénzügyminiszternél Timothy Geinthnernél is, aki 57 százalékot kapott, de igazából az európaiak és ázsiaiak között volt népszerű, otthon az Egyesült Államokban kevésbé. A régiós eltérések más téren is megmutatkoztak, a válaszolók közül az ázsiaiak voltak a leginkább derűlátóak, az amerikaiak és európaiak hozzájuk képest mérsékelten voltak optimisták.