Vágólapra másolva!
Nincs arra garancia, hogy nem lesz megint háromszáz forint egy euró, vagy még rosszabb az árfolyam. Ennek a veszélye megvan, ez egy valódi veszély - mondta el Bajnai Gordon miniszterelnök a Blikknek adott interjújában. A kormányfő kritizálta a képviselők költségtérítéséről szóló törvénymódosítást, és megerősítette, hogy egy évre vállalta a miniszterelnökséget.
Vágólapra másolva!

A kormányfő a lapnak azt mondta, hogy az 1,7 millió devizahiteles család most nagyobb biztonságban érezheti magát, mint száz nappal ezelőtt. Bajnai szerint az utóbbi időszak kilakoltatásailért elsősorban felelős pénzügyi szolgáltatóknak, hitelközvetítőknek nincs rendben a működése, és a kormány a PSZÁF működésén és vezetésén éppen azért változtatott, hogy határozottabb legyen a fellépés.

"A kormány nem engedheti, nem engedi meg, hogy tömegesen visszaéljenek egyesek a hitelfelvevők nehéz helyzetével. Azt azonban le kell szögezni: a felvett hiteleket minden esetben törleszteni kell" - fogalmazott Bajnai.

A miniszterelnök szerint a magyar bankrendszer alapvetően jól kezelte a nemzetközi válságot, a magyar bankok stabilak, jó szakemberek vezetik őket, a tulajdonosaik elkötelezettek és így nem kellett őket megmenteni az adófizetők pénzéből, mint sok más országban.

Bajnai szerint a válság sok országban már elérte a mélypontját, de nagyon gyors javulás nem valószínű, miközben Magyarországnak 2-3 éves távlatban sokkal jobb lehet a helyzete, ha végig küzdi a mostani válságot, mint a később reagálóknak.

Bajnai elismerte, hogy arra nincs garancia, hogy nem lesz megint háromszáz forint egy euró, vagy még rosszabb az árfolyam. "Ha a környezetünkben egy másik ország bajba kerülne, akkor az átmenetileg a térség összes országát érintheti kedvezőtlenül. Ez egyfajta fertőzésveszély. Az változott meg, hogy míg korábban, 6 hónapja még azt mondták: Magyarország fertőzheti meg a többi országot pénzügyi értelemben, addig ma nekünk kell vigyáznunk, hogy mások ne fertőzzenek meg bennünket, mert Magyarország irányába már kezd visszatérni a bizalom" - mondta a kormányfő, aki szerint érhetnek még kellemetlen meglepetések, és erre készen kell állnunk.

Bajnai a költségtérítéssel kapcsolatos módosításokról elmondta, hogy szerinte a konkrét megoldás nagyon súlyosan rongálja a politika hitelét, ezért a parlamentnek a lehető leggyorsabban rendbe kell ezt tennie. A kormányfő ezúttal is megerősítette, hogy egy évre kérte felhatalmazást, és csak addig, míg parlamenti többség van mögötte. "Most úgy látom, ez biztosított" - mondta el Bajnai, aki szerint a 2010-es büdzsé egy nehéz, válságkezelő költségvetés lesz.