Az államháztartási hiány miatt aggódik a cseh jegybank

Vágólapra másolva!
Csehországban rendbe kell tenni a közszféra pénzügyeit, különben a hiányok halmozásával valójában csak elhalasztják a nagyobb válságát, mondta kedden a Cseh Nemzeti Bank alelnöke, Miroslav Singer a Reuters hírügynökségnek.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A közadósság várhatón a hazai össztermék (GDP) 34 százalékára ugrik idén a tavalyi 29,8 százalékról. Ez még bőven az euróövezeti feltételrendszeren belül van, de az államháztartás gyorsan növekvő hiány egyre távolítja a Csehországot az euróövezettől.

A cseh kormány legalább a GDP 5 százalékával egyenértékű államháztartási hiányra számít idén, a gazdasági visszaesés és a kiadások növekedése miatt. A cseh államháztartásban a tavalyi 1,5 százalék után idén legalább 4,3 százalékos, jövőre 4,9 százalékos GDP-arányos hiányt várt a brüsszeli bizottság már a legutóbbi, májusi előrejelzésében..

A tavalyi, 2,8 százalékos gazdasági növekedés után idénre 2,7 százalékos visszaesést jósol Csehországnak az Európai Bizottság, és 0,3 százalékos növekedést jövőre. Az első negyedévben a cseh GDP 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.