Vágólapra másolva!
Nyolc bank legutóbbi bezárásával az idén már 52-re emelkedett az Egyesült Államokban azoknak a pénzintézeteknek a száma, amelyek tönkrementek a pénzügyi válság miatt. Az áldozatok többnyire kisebb pénzintézetek.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Az amerikai pénzügyi hatóságok pénteken egy tollvonással hét bank működését szüntették meg, hatot Illinois, egyet Texas államban. Közülük a legnagyobb, a Founders mérlegfőösszege 962,5 millió dollár. Az idén az eddig legnagyobb bank, amely fizetésképtelenné vált, a floridai UnitedFSB 12,8 milliárd dolláros mérlegfőösszeggel.

A fizetésképtelenség azonban - csakúgy mint a korábbi amerikai bankcsődök esetében - nem jelenti a bankok megszűnését, máris új vevő veszi meg a pénzintézeteket. Tavaly egész évben csupán 25 volt a bankcsődök száma az Egyesült Államokban, ezt a számot az idén már áprilisban elérték.

Az amerikai állami betétbiztosítási alap a 8300 amerikai bank körében az idén még több csőddel számol. A fizetésképtelenséget jórészt hétvégén jelentik be, hogy legyen idő hétfőig az új tulajdonos neve alatt újranyitni a bankokat.

Az amerikai történelem legnagyobb kereskedelmi banki csődjét tavaly jelentették be: a Washington Mutual takarékpénztárét, amelynek mérlegfőösszege 307 milliárd dollár volt. A válságot megelőzően, 2007-ben, csupán három amerikai bank ment csődbe, míg 2006-ban és 2005-ben egy sem.