A kamatcsökkentést elemzi London

Vágólapra másolva!
A magyarországi kamatcsökkentés mértéke azt jelezheti, hogy a magyar jegybank (MNB) a feltételezettnél gyorsabban reagál a piaci környezet változásaira, és annak jele is lehet, hogy a jelenlegi forintárfolyammal már elégedett, áll londoni felzárkózó piaci elemzők keddi értékeléseiben.
Vágólapra másolva!

Az MNB előző nap a piaci és elemzői előrejelzésekben valószínűsített mérték kétszeresével, 1,00 százalékponttal 8,50 százalékra csökkentette irányadó alapkamatát.

A felzárkózó piacok pénzügyi és makrofejleményeiről összeállított napi helyzetelemzéseinek keddi kiadásában a JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlege azt írta: a cég véleménye szerint a váratlan mértékű kamatcsökkentésnek az a ki nem mondott üzenete is lehet, hogy az MNB nem szeretne sokkal erősebb forintot a jelenleginél, attól tartván, hogy az veszélyeztetné az exportra alapuló gazdasági kilábalást.

Az inflációs kilátások és a reálgazdaság helyzete alapján mindazonáltal "bőséges mozgástér" kínálkozik a további kamatcsökkentésekre, az ütem és az időzítés azonban változatlanul erőteljesen függ a globális kockázatvállalási készségtől.

Feltételezve, hogy a jelenlegi kondíciók fennmaradnak, a magyar jegybank valószínűleg viszonylag gyorsan halad majd a pénzügypolitikai enyhítéssel, elkerülendő, hogy sokáig aszinkron helyzetben legyen a térségi és a fejlett piaci központi bankokkal, áll a JP Morgan keddi előrejelzésében.

A ház mindezek alapján arra számít, hogy az enyhítési ciklus elejére összpontosulnak a kamatcsökkentések. A JP Morgan londoni elemzői az eddigi 8,00 százalékról 7,00 százalékra módosították 2009 végére szóló magyarországi jegybanki kamatszint-előrejelzésüket, és 7,00 százalékról 6,50 százalékra szállították le a 2010 közepére adott kamatprognózisukat. Hozzátették: ennek az előrejelzésnek az alapja 265 forint körüli euróárfolyam feltételezése.

A Wood & Co. nevű, Kelet-Közép-Európára szakosodott befektetési társaság keddi elemzése szerint is folytatódik a magyarországi kamatcsökkentés a következő negyedévekben, de a héten végrehajtottnál fokozatosabb ütemben. A ház szerint az alapvető javulási folyamatok, és a magyar befektetési termékekkel kapcsolatos befektetői hangulat javulása teremtett lehetőséget egy "egyszeri" meredek kamatcsökkentésre.

A cég szeptember-októberre várja a következő, általa fél százalékpontosra jósolt csökkentést, és lehetségesnek tart az év végén egy további, azonos mértékű enyhítést, ha "a politikai háttér kedvező marad".

Londoni felzárkózó piaci elemzők már a kamatcsökkentés napján is azt mondták, hogy a konszenzust meghaladó mértékű enyhítés fő tényezői között volt a Magyarországgal kapcsolatos piaci hangulat jelentős javulása, ami a forinterősödés mellett megmutatkozott az elmúlt napok kötvényértékesítési sikereiben is, de innentől már fokozatosabb pénzügypolitikai enyhítő lépések várhatók.

Neil Shearing, a Capital Economics londoni elemzője a hétfői kamatdöntés után azt mondta: arra számít, hogy a globális kockázatvállalási készség a jelenlegi "kiemelten erőteljes" szintről később valamelyest lanyhulni fog, ami a forintárfolyamra is valószínűleg kihat, és ez a hétfőn végrehajtottnál jóval fokozatosabb későbbi kamatcsökkentéseket tesz csak lehetővé.