Már 267 alá is benézett a forint pénteken

Vágólapra másolva!
Néhány rövid időszaktól eltekintve erősödés jellemezte a forint mai kereskedését. A délután folyamán 267 alatt is járt az euró, fél öt után azonban 267,70-ra visszagyengült a kurzus.
Vágólapra másolva!

A második negyedéves vállalati eredmény-beszámolói szezon folyamán közzétett kedvező, illetve javulást mutató nagyvállalati mérlegadatok hatására immár jó egy hete erősödik a világgazdasági fellendülés megindulásába vetett hit a nemzetközi piacokon. Ezzel összefüggésben erősödik a befektetők kockázatvállalási hajlandósága is, fokozódik érdeklődésük a magasabb hozamot kínáló feltörekvő deviza befektetések, így a forint és a zloty iránt.

A forint iránt a sikeres eurókötvény kibocsátás, a zloty iránt pedig a szintén sikeres dollárkötvény-kibocsátás is fokozta a befektetői bizalmat.

Mindkét deviza folyamatosan, mérsékelt ütemben erősödik már jó két hete. A forint az elmúlt hét utolsó napjaiban még 274 forintos euró árfolyamnál járt, és azóta két technikai ellenállási pontot is áttört 272, illetve 270 forintnál.

A zloty ugyanezen idő alatt 4,32-ről közelítette meg mostani 4,20 körüli euró árfolyamát, 4,30-nál és 4,22-nél törve át ellenállási pontokat. Pénteken a folyamatot erősítette az eurózóna gazdaságának javulásától tanúskodó adatok megjelenése, és a tőzsdeindexek ezzel kapcsolatos emelkedése.

A forint mozgását a kedvező nemzetközi piaci környezetben 267 forintos euróárfolyam környékén várják az elkövetkező napokra a devizapiaci kereskedők. Az MNB-től hétfőre várt 50 bázispontos kamatcsökkentés a várakozások szerint nem lesz különösebb hatással az árfolyamra, mivel a piac annak hatását már diszkontálta.

Nincs mit csodálkozni a forinterősödésen, amíg a világ tőlünk nyugatabbra eső fele elhiszi, hogy a válság lassan véget ért, addig itthon történhet bármi, úgyis erősödni fog a forint, pénzünk. Ha pedig pesszimizmus lesz úrrá a piacokon, dolatok, akkor senkit sem fognak érdekelni a kiigazító intézkedések a tartható államháztartási hiány, úgyis gyengülni fogunk - derül ki a Commerzbank piaci kommentárjából. A kedvező nemzetközi hangulathoz hozzájárult, hogy az egyik német gazdaságkutató intézet, az Ifo a vártnál kedvezőbb jelentéssel rukkolt elő, a cég által mért bizalmi index kilenchavi csúcsra emelkedett júliusban.

Az Erste szakértői pedig arra mutattak rá: látványos kitörések, száguldó árfolyamok, erős optimizmus, röviden ez jut eszünkbe, ha az elmúlt hetek történéseit vizsgáljuk. A piaci mozgásokat jelző gráfok alapján nyoma sincs a válságnak, mindenki optimista. Talán kicsit érthetetlennek tűnik, de egyszerűen nem tudunk esni, folyamatosan érkezik a friss pénz a piacokra. A technikai elemzés hívői azonban tudják, hogy nem a mögöttes okokat kell kutatni, hanem utazni kell a száguldó vonattal, amíg az sebesen robog.

A német és a tengerentúli piacok is új csúcsra szaladtak, úgy tunik még nem jött el a korrekció ideje. Nem árt azonban az óvatosság, hiszen a gyorsjelentési szezon kellos közepén vagyunk, ilyenkor a szokásosnál is sérülékenyebbek a piacok, ráadásul rövid távon sok instrumentum túlvásárolt. Például egy meghatározó társaság várakozások alatti eredménye nagy törést tudna okozni a börzéken, ami könnyen irányváltást okozhat a piacokon.