Vágólapra másolva!
Rontott a csőd szélén tántorgó Kalifornia állam adósosztályzatán a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő intézet azzal indokolta a döntést, hogy a helyi politikusok képtelennek bizonyulnak a pénzügyi gondok kezelésére.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A Fitch "A-"-ról a "BBB"-re rontotta Kalifornia állam hosszú lejáratú adósságának besorolását. Valamennyi amerikai szövetségi állam közül így Kaliforniáé a legrosszabb osztályzat. A hitelminősítő helyi idő szerint hétfőn közölte, hogy a besorolás megfigyelés alatt marad a további leminősítés lehetőségével.

A nyugati parti állam büdzséjéből 26,3 milliárd dollár hiányzik. A deficit finanszírozása egyelőre nem biztosított, mert a törvényhozásban még nem sikerült megállapodásra jutni a júliussal kezdődött pénzügyi év költségvetéséről.

Az államkassza annyira kong az ürességtől, hogy Arnold Schwarzenegger kormányzó pénzügyi szükségállapotot hirdetett, fizetés nélküli szabadságra küldött 200 ezer állami alkalmazottat, az adó-visszatérítésre jogosult kaliforniaiak pedig pénz helyett adósságlevelet kapnak. Kalifornia egyébként gazdasági értelemben a legerősebb amerikai szövetségi állam, gazdasága nagyságra a nyolcadik a világon, megelőzve például Kanadát vagy Brazíliát.