New York felfelé kezdte a hetet

Vágólapra másolva!
Erősödtek a New York-i értéktőzsde vezető indexei hétfőn. A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 1,1 százalék (90,99 pont) emelkedéssel 8529,38 ponton fejezte be a napot. A 30 részvényből 29 drágult. A technológiai index, a Nasdaq Composite 0,3 százalékkal (5,84 ponttal) 1844,06 pontra nőtt. A Standard & Poor's 0,91 százalékos vastagodással fejezte be a kereskedést.
Vágólapra másolva!

Elsősorban az energiaipari cégek árfolyama nőtt a kőolaj két dollárt meghaladó drágulására. Ugyancsak felfelé húzták az indexeket a pénzügyi szolgáltató és a fogyasztói keresletet kielégító cégek papírjai. Javította a befektetői bizalmat, hogy egyre több makroadat szerint elmozdult a mélypontról a globális gazdaság.

A szakértők szerint hétfőn különösen a nyersanyagárak emelkedése és a dollár gyengülése mozgatta a részvényárakat. A befektetői derűlátást támogatta, hogy az eurózóna júniusi gazdasági hangulatindexe már a harmadik egymást követő hónapban nőtt.

A Nasdaq mutatójának a növekedését fékezte, hogy egy brókercég rontott a Biogen Idec részvénybesorolásán, ami nyomást gyakorolt a biotechnológiai szektor papírjaira.

New Yorkban az arany ára unciánként a legközelebbi, júliusi határidőre 30 centtel 940,40 dollárra csökkent.