Vágólapra másolva!
Több mint másfél százalékos emelkedéssel a lélektaninak számító 10 ezer pont fölé erősödött a tokiói értéktőzsde vezető indexe pénteken. A börze irányadó Nikkei225 mutatója 1,6 százalék (154,49 pont) növekedéssel 10 135,82 ponton, október 7-e óta legmagasabb szinten zárta a napot.
Vágólapra másolva!

A befektetőket részben az késztette vásárlásra, hogy pénteken közölt adat szerint májusban a vártnál nagyobb mértékben nőtt a kínai ipari termelés, miközben az áprilisi japán ipari termelés 5,9 százalékkal nőtt havi szinten, ami 1953 óta a legnagyobb bővülés volt. Ezt megelőzően, jelentették be, hogy májusban bővült az amerikai kiskereskedelmi eladás, három hónapon belül először.

A befektetői derűlátást erősítette, hogy az IMF 1,9 százalékról 2,4 százalékra módosította a globális gazdaság jövő évi növekedésére vonatkozó előrejelzését. Az IMF ezzel egyidejűleg megerősítette az idei évre vonatkozó 1,3 százalékos globális GDP-csökkenési becslését. Ezek alapján a szakértők úgy vélik, hogy a globális gazdaság túljutott a nehezén.

Jelentősen, több mint öt százalékkal emelkedett a Nomura Holdings árfolyama, mert a Merrill Lynch tartásról vásárlásra javította a részvényt. A Merrill szerint japán legnagyobb brókercége ismét nyereségessé válik a következő pénzügyi évben.