Kigolyózták a kínaiakat egy megaüzletből

Vágólapra másolva!
A világ második legnagyobb vasérc bányászati cége, a Rio Tinto, sikeresen verte vissza a kínai Chinalco cég próbálkozásait, hogy komolyabb részesedést szerezzen vállalkozásában. A Rio Tinto inkább összeállt az egyik nagy (nem kínai) riválisával és még több részvényt bocsátott ki.
Vágólapra másolva!

Szokásos procedúrának lehettek tanúi a kínai befektetők. Érdeklődést mutattak egy nagyobb külföldi cég iránt, ami ilyen vagy olyan okokból befektetést igényelt, de az utolsó pillanatban mégis meghiúsult a nagy üzlet a kínaiakkal szembeni bizalmatlanság miatt.

Az ausztrál Rio Tinto részvényesei győzelemként érték meg, hogy sikerült elhárítaniuk a kínai közeledést, még akkor is, ha ennek az volt az ára, hogy cégüknek egyesülnie kell a BHP Billiton bányászati vállalattal, ami egyébként a világ harmadik legnagyobb bányaipari cége, éppen a Rio mögött.

A Rio részvényei 13 százalékkal emelkedtek a hír hallatára, míg a BHP részvényei 10 százalékkal értek többet. A Rionak 38 milliárd dolláros hiteleinek visszafizetéséhez kell a segítség, míg a BHP már 2008-ban is tett egy társulási ajánlatot, amit akkor visszautasítottak. Az új egyesített cégtől (amiben 50-50 százalék részesedése lesz a két félnek) legalább 10 milliárd dolláros megtakarítást várnak.

A részvényesek tartottak tőle, hogy a Chinalco fölött túl nagy a kínai kormány befolyása és hogy túlzottan beleszólt volna a vasérc árazásába. Februárban is csak azért kezdett körvonalazódni egy megállapodás, mert a cég vészhelyzetben volt. Amint csökkent a nyomás, más befektetőket kerestek.

"Nem támogattuk a Chinalco tranzakciót. Örülünk, hogy van alternatívája a Rio hitelezési gondjainak megoldásának" - mondta Ross Barker, a Rio hatodik legnagyobb részvényesi csoportjának vezetője. "A Rio szemszögéből egy megegyezés létfontosságú volt és jó üzlet a BHP-nek is."

Kína hoppon maradt

Mások természetesen eltérő véleménnyel vannak az egyezségről. "Gyakorlatilag a Rio a Chinalco háta mögött tárgyalt a BHP-val" - mondta Paul Bartholomew egy acélipari konferencián. "Ez egy arculcsapás Kína számára, pedig ez az ország a BHP és a Rio legnagyobb vásárlója."

A BHP és a Rio vezérigazgatói szerint ez üzlet nem fog ártani a kínai kapcsolataiknak, ugyanakkor a Chinalco vezetőség csalódottságának adott hangot, főleg azután, hogy olyan sokat dolgoztak, hogy ajánlatuk megfeleljen az aktuális piaci feltételeknek.

A Chinalco elnök Lu Youqing szerint cége még nem döntött a következő lépésekről, viszont az ausztráliai versenyhivatal valószínűleg hamar áldását adja majd az egyesülésre, amiből a kínaiak kimaradnak, hiszen eddig sem ellenezte azt.