Ok nélkül erősödik a forint

Vágólapra másolva!
Péntek délután erősödni kezdett a forint a bankközi devizapiacon. Délután fél hatkor 278,24 forintot ért már egy euró. Az erősödés unalmas, eseménytelen piacon történik.
Vágólapra másolva!

Pénteken kevéssel 11 óra után még egy euróért kevéssel 281 forint alatt kereskedtek a forinttal, ugyanekkor a dollár 202 forintor ért, a svájci frankra pedig 185,50 forint körül születtek üzletek. Az áprilisi magyar bérkadatoknak nem volt piacmozgató hatásuk.

Az erősödő forint mögött semmi nem áll, szinte nincs is forgalom a devizapiacon - véli Kolba Miklós, az ING devizakereskedője. A feltörekvő piacokra általában jellemző, hogy ha nem történik semmi, akkor lassú erősödő araszolás történik a magas kamatszint miatt. A jelenlegi sáv alja, amelyben a forint mozog, 276,50-nél van - mondta.

Márpedig nem történik semmi - utalt az elemző arra, hogy sem a dollár nem mozog lényegesen, a lett devizaválság lehetősége gyakorlatilag megszűnt. A várható jegybank kamatpolitikáról úgy gondolkodik Kolba, hogy valamelyest erősítheti a forintot a piac, hátha kamatot csökkent az MNB, de ez most valószínűtlen.