Mostantól a húzóágazatokra koncentrál a kormány

Vágólapra másolva!
A kormány a következő időszakban már a jövőre koncentrál, ezért is jelentek meg  olyan akcióprogramok, amelyek a járműiparhoz, a logisztikához, a gyógyszeriparhoz, a biotechnológiához, információ-kommunikációs technológiához kapcsolódnak - mondta Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a Joint Venture Szövetség keddi rendezvényén Budapesten.
Vágólapra másolva!

A miniszter rámutatott: ezekben a szerkezeti programokban a kormány az ország jövőjét látja, mert ezek lehetnek a húzóágazatok a válság után. A programokban a kormány konkrét cselekvési terveket határoz meg - tette hozzá. A miniszter úgy vélte, a kormány már megtette a szükséges lépéseket a krízis által generált kihívásokra.

Varga István emlékeztetett arra, hogy a kormány még 2008 októberében döntött egy, a kis- és középvállalkozásoknak szóló, 1.400 milliárd forintos pénzügyi csomagról. Ebből 900 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás, a fennmaradó rész pedig kedvezményes pénzügyi konstrukcióként áll a vállalkozások rendelkezésére.

A miniszter szerint a program nem az elvárt módon funkcionál, változtatásokat kell végrehajtani, hogy az eredetileg hozzáfűzött reményeket beváltsa. "Jelentős elmaradások vannak a tervekhez, elképzelésekhez képest" - mondta. Szerinte ennek oka, hogy a vállalkozások nem igazán látják a piacukat, ahogyan azt sem, hogyan tudnak a jövőben építkezni és piacon maradni.

A kormánynak figyelni kell és célul kell kitűzni azt, hogy a gazdaság számára a pénzügyi források biztosítottak legyenek, figyelnie kell az innovációra, a kutatás-fejlesztésre és arra, hogy tudományalapú gazdaságot építsen Magyarországon - jelentette ki a miniszter.