Két MNB-s kamatot csökkentett volna

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának legutóbbi ülésén az alapkamat szinten tartását 7 tag támogatta, 2 tag pedig az alapkamat 50 bázispontos csökkentésére szavazott.
Vágólapra másolva!

A monetáris tanács tagjai a legutóbbi, május 25-i ülésen egyetértettek a februári inflációs jelentés azon megállapításával, hogy a kedvezőtlen reálgazdasági környezetben továbbra sincs számottevő inflációs nyomás a gazdaságban. Amennyiben a tervezett költségvetési intézkedések országgyűlési jóváhagyást kapnak, és a pénzügyi piaci helyzet javulása tartóssá válik, akkor a monetáris politika mozgástere növekedhet.

A jegybankárok egyetértettek abban, hogy a kormány által bejelentett költségvetési intézkedések mind a gazdaság potenciális növekedése, mind pedig az adósságpálya fenntarthatósága szempontjából igen kedvezőnek tekinthetők. Az intézkedések végrehajtása az elkövetkező időszakban nagymértékben javíthatja a hazai gazdaság megítélését a külföldi befektetők szemében, többen kiemelték ugyanakkor, hogy az intézkedések csak a parlamenti jóváhagyást, és a pozitív piaci reakciókat követően növelhetik a monetáris politika mozgásterét.

A tanács több tagja is kiemelte, hogy a 2008 ősze óta tartó időszak sok szempontból tanulságos volt a monetáris politika számára, és ezeket a tanulságokat szükséges figyelembe venni a jövőbeli döntéseknél. A tagok többek között a pénzügyi közvetítő rendszer monetáris transzmisszióban betöltött szerepének átgondolását, és a monetáris politika előre tekintő jellegének megőrzését tartották fontosnak. A tanácstagok többsége a kormányzati intézkedések jóváhagyásáig és a kedvezőbb piaci hangulat tartóssá válásáig kiváró monetáris politikát javasolt.

Az alapkamat szinten tartására szavazott Bánfi Tamás, Csáki Csaba, Hardy Ilona, Karvalits Ferenc, Király Júlia, Neményi Judit és Simor András, miköben Bihari Péter és Bihari Vilmos 50 bázispontot vágott volna.